full screen background image

Noul Cod Rutier intră în vigoare de mâine

rutierNoul cod rutier, care intră în vigoare de mâine  obligă şoferii să treacă printr-o vizită medicală la reînnoirea permisului auto.

Iar pentru obţinerea unui permis de scutere şi alte vehicule din categoria lor este necesar un examen teoretic şi practic.

Noul cod rutier prevede că, dacă o stradă este prevăzută cu o pistă specială destinată mersului cu bicicleta, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. Adică, dacă circulaţi pe stradă iar pe trotuar există pistă special amenajată, sunteţi în ilegalitate.

Dacă faceţi rabat de la această regulă, pregătiţi-vă să scoateţi bani din buzunar. Puteţi fi amendaţi cu până la 8 puncte. Noul cod rutier vine cu o veste bună pentru şoferii care contestă în instanţă procesele verbale a contravenţiilor rutiere! De exemplu, dacă până acum un şofer contesta un proces verbal în instanţă, hotărârea justiţiei era definitivă şi irevocabilă.

Însă de acum în colo, odată cu noua regulă introdusă de Guvern, conducătorul auto poate să conteste hotărârea judecătoarească cu recurs, prin care se soluţionează plângerile pe care le depun împotriva proceselor verbale. Legea devine mai aspră şi pentru persoanele de minim 16 ani care vor să conducă scutere. De mâine acest lucru va fi mai greu.

Legea se schimbă şi prevede ca permisul de conducere să fie obligatoriu şi pentru mopede. Potrivit noilor reglementări, scuterele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a le conduce este nevoie de permis. Categoria auto se va numi “AM” iar pentru a o obţine se va susţine atât un examen teoretic, cât şi unul practic în cadrul unui poligon.

comments

comments




Leave a Reply

avatar