full screen background image

Consilierii judeţeni au început anul cu majorarea valorii impozabile a clădirilor

nechifor_psdConsiliul Judeţean s-a reunit astăzi într-o şedinţă de îndată pentru a pune  taxele şi impozitele locale pentru 2013,  în acord cu Hotărârea de Guvern nr. 1309 din 27.12.2012.
Consilierii judeţeni au început anul cu majorarea a taxei de eliberare a certificatului de urbanism şi cu majorarea valorii impozabile a clădirilor.
În şedinţa de astăzi, ei au votat cu 19 voturi pentru şi 10 împotrivă creşterea de la 12 la 14 lei a taxei certificatului de urbanism şi cu valori cuprinse între 9 şi 77 de lei pe metru pătrat valoarea impozabilă a clădirilor, în funcţie de zone. Creşterea valorii impozabile a clădirilor înseamnă că şi contribuabilii vor scoate din buzunar mai mulţi bani atunci când vor achita taxa pe clădiri.
La criticile aduse de opoziţie – care a acuzat o creştere mascată de la 16 la 500 % a taxelor şi tarifelor – preşedintele Cătălin Nechifor a subliniat că schimbările nu sunt majore şi au un impact bugetar minim.
În plus, secretarul judeţului, Dumitru Paşniciuc, a ţinut să le clarifice consilierilor opoziţiei că hotărîrea vizează stabilirea valorilor minime şi maxime de impozitare a clădirilor: “Hotărârea de Guvern se referă la stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, deci ce nivel trebuie să aibă o clădire ca să impozităm. Cât impozităm hotărăşte Consiliul Local. Aici stabilim valoarea care se impozitează la o clădire. Această hotărâre are mai multe capitole unde există marjă de la… pînă la…. Noi am modificat numai acolo unde marja maximă prevăzută în hotărîrea Consiliului Judeţean din decembrie este mai mică decît minima prevăzută în această hotărîre de Guvern adoptată la sfârşitul lunii decembrie”.
Tot în şedinţa de astăzi, consilierii judeţeni au aprobat majorarea de la 1 leu la 5 lei a taxei de furnizare date percepută de Direcţia de Evidenţă a Persoanelor.

comments

comments




Leave a Reply

avatar