full screen background image

Inspectorii sanitar-veterinari încep verificările la carnea de porc în pieţe şi unităţile de cazare turistică

carneInspectorii sanitar-veterinari încep verificările la carnea de porc în pieţe şi unităţile de cazare turistică.
Astfel, toţi producătorii şi distribuitorii trebuie să asigure efectuarea  examenului trichinoloscopic pentru carnea pusă pe piaţă, anunţă şeful Direcţiei, Octavian Ilişoi.
Inspectorii DSVSA Suceava vor monitoriza toate pieţele şi unităţile care oferă cazare şi masă de sărbători. Sancţiunile pentru eventualele abateri sunt destul de mari: de la câteva sute de mii de lei, până la închiderea unităţii.
În această perioadă facem controale în toate pieţele, să urmărim sacrificările şi să nu fie probleme de acest gen în pieţele din judeţul Suceava. Începând de marţi până vineri o să luăm la rând toate pensiunile şi toate restaurantele care organizează mese de Crăciun şi de Revelion. Deci inclusiv în toată perioada sărbătorilor inspectorii noştri sunt în teritoriu şi urmăresc activitatea pensiunilor şi restaurantelor. Sancţiunile sunt cuprinse între 200 şi 400 de milioane delei vechi sau dacă este cazul chiar închiderea acelui restaurant”, a explicat Octavian Ilişoi.

Şeful DSVSA le recomandă cetăţenilor să nu evite vizita la medicul sanitar-veterinar, mai ales în cazul unor suspiciuni în privinţa cărnii de porc cumpărate: “Să meargă la medicul veterinar din comună sau să meargă în zona pieţelor, unde avem medici veterinari, unde avem laboratoare specializate, iar acolo se va face examenul trichinelorscopic cu doar 9 lei. Pentru a nu vă îmbolnăvi, cumpăraţi carne din unităţile sanitar-veterinar autorizate sau solicitaţi un examen pentru trichineloză. Examenul se execută pe probe de carne din animalul sacrificat, verificarea se face la circumscripţiile sanitar veterinare iar taxa este 9 lei pe probă. De asemenea tot aici puteţi face sesizări, în cazul în care aveţi îndoieli, în ceea ce priveşte calitatea cărnii pe care aţi cumpărat-o, nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare, manipulare şi valorificare, a produselor de origine animală. Înainte de cumpărare pentru a fi siguri că nu există nici un fel de probleme, verificaţi dacă produsul este însoţit de cetificat veterinar de transport, şi are ştampilă, marca de identitate proprie a unităţii sanitar veterinare”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar