full screen background image

Medicii suceveni sunt expuşi de stat în faţa gripei

Direcţia de Sănătate Publică a început distribuirea dozelor de vaccin medicilor de familie. Aceştia au însă dreptul la numai cîte 10 vaccinuri, cu care trebuie să imunizeze persoanelor cu risc crescut – pacienţi cu diabet şi alte boli grave, cadre din spitale şi instituţii ale  Ministerului de Interne, precum şi persoane din azile şi centre de plasament.

Noutăţile din legislaţie creează dificultăţi în ce priveşte vaccinarea personalului medical, direct expus la gripă, spune şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţei, iar asta pentru că vaccinurile se distribuie prin contract.

“Am şi început o împărţeală, dar foarte puţin. Medicii sunt nemulţumiţi. Le dăm doar 10 vaccinuri în prima fază. Diferenţa de 2.000 de vaccinuri va merge la Spitale, în sistemul sanitar. Trebuie să găsim o formulă, întrucît actele normative în vigoare ne obligă să încheiem contract. Nu avem nicăieri într-un alt act normativ acest tip de contract. Dacă vrem să  vacinăm personalul din instituţia noastră care este expus profesional riscului, trebuie să facem contract cu medicul lui de familie. Sperăm să găsim altă formulă sau contactăm Ministerul pentru a găsi o înţelegere. Consumăm multă hîrtie pentru două vaccinuri”, a declarat dr. Ludovic Abiţei pentru VIVA FM.

Pînă la primirea unei noi tranşe din partea Ministerului Sănătăţii, estimată pentru săptămîna viitoare, sucevenii trebuie să-şi cumpere vaccinul cu 30 lei din farmacii dacă vor să se imunizeze. Medicii recomandă vaccinarea cît mai rapidă, înainte de apariţia primelor cazuri de gripă în judeţ. Ca măsuri preventive, populaţia este sfătuită să respecte normele elementare de igienă, să evite fluctuaţiile bruşte de temperatură şi să se alimenteze corespunzător.

comments

comments




Leave a Reply

avatar