full screen background image

Reabilitarea termica a blocurilor arată bine pe hîrtie, dar e greu de pus în practică

Noul proiect de anvelopare a blocurilor cu minim 4 nivele dă mari bătăi de cap Primăriei şi asociaţiilor de proprietari.

Acestea trebuie să achite 40 % din valoarea investiţiilor, restul urmînd să fie suportat de Guvern şi Uniunea Europeană.

Asociaţiile care doresc să izoleze apartamente vor trebui să îndeplinească 24 de condiţii de eligibilitate, care prevăd ca două treimi din locatarii unui bloc să aprobe izolarea faţadei, absolut toţi să fie de acord cu lucrările din interior, documentaţia tehnică să nu fie mai veche de 2 ani, iar blocurile să nu fi beneficiat de proiecte guvernamentale sau europene în ultimii 5 ani.

La întîlnirea de astăzi cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, primarul ION LUNGU a precizat că o altă problema este pre-finanţarea, care trebuie asigurată în totalitate de municipalitate.

“Primăria trebuie să pună banii pentru asociaţiile de proprietari şi pentru Uniunea Europeană şi pentru Guvern, până ne vin banii de la Uniunea Europeană banii la proiectele pe care le-am accesat – parcări, străzi, iluminat. Noi am primit 30% prefinaţare de această dată se acordă maxim 5%. Sunt situaţii când durează 6-8 luni până vin banii de la Uniunea Europeană iar exigenţele sunt mult mai mari”, 

Primarul ION LUNGU a mai adăugat că asociaţiile de proprietari pot depune cererile pentru anveloparea blocurilor pînă la data 20 noiembrie.

comments

comments




Leave a Reply

avatar