full screen background image

Epidemiile de meningită şi rujeolă au declanşat campanii de prevenire făcute de fundaţii umanitar

Este cazul acţiunii Sănătate prin educaţie derulate de fundaţia umanitară Clopot în unităţile de învăţămînt. Lipsa igienei, alimentaţia necorespunzătoare, dar şi lipsa campaniilor pentru sănătate reprezintă principalele cauze ale declanşării şi răspândirii epidemiilor din judeţ, este de părere purtătorul de cuvînt al Spitalului Judeţean, TIBERIU BRĂDĂŢAN.

Referindu-se la îmbolnăvirile de meningită, el spune că, pe lîngă igiena precară a mîinilor şi a alimentelor, afecţiunea este favorizată şi de folosirea în comun a veselei.

“Câtă lume se spală corect pe mâini, acest proces care pare atît de simplu, presupune să acoperim cu spumă, cu săpun lichid sau solid, toată suprafaţa mâinii, inclusiv între degete şi inclusiv pe marginile externe ale palmelor. Un prosop folosit de mai multe ori, este la rândul lui o sursă de infecţie, chiar dacă noi ne-a spălat corect pe mâini”, avertizează medicul urgentis Tiberiu Brădăţan.

În legătură cu creşterea cazurilor de rujeolă, Brădăţan susţine că vaccinarea reprezinta metoda sigură de profilaxie.

“Au fost în anumite zone rurale, familii întregi care au refuzat vaccinarea copiilor, poate şi datorită campaniei de vaccinare împotriva Papiloma virus. Este vorba de acel  virus care probabil cauzează cancerul de col uterin şi trebuia făcut la fetiţe. Rujeola are un vaccin care este de foarte mulţi ani în circulaţie, este verificat şi reverificat, nu a dat reacţii adverse, în cel mai rău caz a putut provova forme uşoare de boală”, a mai spus Brădăţan.

În acest an, numărul îmbolnăvirilor de meningită a ajuns la 360, iar cazurile de rujeolă la aproape 700.

comments

comments




Leave a Reply

avatar