full screen background image

Accesul la locuri de muncă pentru români şi bulgari a fost extins în Franţa la 291 de meserii, faţă de 150 anterior

Este vorba de sectoare în care angajatorii întâmpină dificultăţi la recrutare. Decizia a semnată de miniştrii de Interne Manuel Valls şi al Muncii Michel Sapin.

Între meseriile nou autorizate figurează cea de coafor, tinichigiu auto, transportator de mobilă la mutarea locuinţei, întreţinător de spaţii de verzi sau manager de personal pentru bucătărie.

Lista completată acoperă majoritatea sectoarelor, inclusiv construcţii şi lucrări publice, hotelier, agricultura, pescuit, industrie , comerţ şi întreţinere. Pe lista de află şi funcţii în domeniul informatic, bancar şi financiar.

Această relaxare a fost anunţata la 22 august de către Guvern, în acelaşi timp cu suprimarea unei taxe pe care angajatorul avea obligaţia să o plătească pentru recrutarea de cetăţeni europeni din România şi Bulgaria, majoritatea romi, prezenţi în Franţa.

Românii şi bulgarii sunt supuşi până la sfârşitul lui 2013 unor restricţii. În afară de exercitarea unei meserii autorizate, ei au nevoie totodată de o autorizaţie de muncă, eliberată de către prefectură.

Toate asociaţiile reclamă “anularea totală” a obligaţiilor tranzitorii impuse.

comments

comments