full screen background image

Uniunea Europeană va înăspri condiţiile de aderare pentru statele candidate

Se anunţă noi măsuri de control şi verificarea drastică a progreselor făcute de aceste ţări – după cum relatează Financial Times.

România este dată drept exemplu negativ ţărilor din afara spaţiului comunitar – după recentele încălcări ale statului de drept de la noi din ţară.

Comisarul UE pentru extindere, a recunoscut că Bruxelles-ul învaţă din greşelile făcute în cadrul procesului de aderare pentru Ungaria şi România.

Acţiunile acestor guverne din ultimul an au generat îngrijorare – democraţia a deraiat iar statul de drept a fost încălcat. Şi exemplele încep cu situaţia de la Bucureşti – premierul Victor Ponta s-a folosit de o serie de ordonanţe de urgenţă pentru a limita puterile Curţii Constituţionale în încercarea de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu.

Iar la Budapesta, premierul Viktor Orban a trecut prin Parlament o controversată lege privind libertatea presei, criticii considerând că aceasta îi dă puterea să controleze libertatea de exprimare.

Este, aşadar, nevoie de o atenţie sporită asupra acestui domeniu – dacă un stat candidat nu îndeplineşte reformele necesare îşi va găsi cu greu loc în familia europeană .

De noua abordare a comisiei sunt vizate în acest moment 9 state – care şi-ar dori să adere în următoarea perioadă la spaţiul comunitar.

comments

comments