full screen background image

Medicamentele sub 10 lei nu vor mai fi compensate de stat

Acesta este planul Ministerului Sănătăţii în procesul de reformare a sistemului. Autorităţile spun că, în acest fel, se vor face economii şi vor exista mai mulţi bani pentru bolile grave.

Medicamentele ieftine sunt primele care vor fi eliminate de pe listele de compensare ale statului. Este vorba despre acele tratamente a căror valoare este de cel mult 10 lei.

În această categorie intră, de exemplu, expectorantele care se iau la răceală. Autorităţile consideră că românii îşi pot permite să acopere costul acestora din buzunarul propriu.

În acelaşi timp, măsura ar aduce economii la buget de 20 de milioane de euro. Acesta este prima măsură în definirea unui pachet minim de servicii, adică, acele servicii care rămân acoperite de stat din banii de la asigurări.

Pentru a beneficia de mai multe servicii, va trebui încheiată o asigurare privată. Este o asigurare pentru risc major, adică pentru o boală la care nu ne putem permite tratamentul, cum ar fi cancerul sau diabetul, sau pentru cel minor, cum ar fi tratamentul unei afecţiuni respiratorii.

Toate aceste propuneri se vor regăsi în Legea Sănătăţii, care ar trebui să intre în dezbaterea Parlamentului României, în prima parte a lunii decembrie. (DIGI 24)

comments

comments