full screen background image

Pogromul de la Iași, evenimente in memoriam

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași organizează miercuri, 29 iunie, o serie de evenimente dedicate comemorării a 81 de ani de la Pogromul de la Iași. Acestea vor avea loc la Casa Muzeelor, locul în care este amenajat Muzeul Pogromului de la Iași.

Pogromul de la Iași 81- Evenimente

Pogromul de la Iași 81– Evenimente

Începând cu ora 18:00, va avea loc un concert coral susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu”, dirijat de Bogdan Cojocaru. De la ora 18:30, tot la Casa Muzeelor, va fi pus în scenă momentul artistic Shalom, Israel!, dedicat memoriei victimelor Pogromului de la Iași. Piesa propune o poveste de iubire dintre un evreu mozaic și o tânără creștină, pretext artistic pentru a evoca tragedia Pogromului din Iașul anului 1941. Alături de actrița Claudia Motea vor performa soprana Arlinda Morava și solista la pian Adriana Alexandru.

De la ora 20:00, va avea loc proiecția filmului documentar La mort en face – Le Pogrom de Iași, un demers necesar pentru restabilirea adevărului și conștientizarea tragediei întâmplate în Iași.  Proiecția filmului va fi urmată de o dezbatere, în prezența regizorului Nellu Cohn, care va răspunde întrebărilor legate de izbucnirea antisemită din 1941, contextul ei și evenimentele care au precedat-o și care au alimentat-o.

Evenimentelor din Ziua Comemorării Pogromului de la Iași li se adaugă și o serie de activități de educație muzeală pe tematica Pogromului de la Iași, desfășurate în perioada 28-30 iunie.

Sursa foto: Wikipedia

Vă recomandăm să citiți și:

Pogromul de la Iași și logica violenței

Evenimente în memoria victimelor Pogromului de la Iași

 

comments

comments