full screen background image

Iași: Locuințe pentru tineri prin PNRR

În cursul dimineții de luni, 16 mai, Primăria Municipiului Iași a depus în mod oficial pe platforma Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației proiectul „Construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri aflați în situații de risc” pentru a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta 10 – Fondul Local, Pilonul IV, Investiția I.2. – „Construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri / locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ”. Proiectul a fost aprobat de Consiliul Local întrunit în ședință de îndată în cursul zilei de vineri, 13 mai.

Conform proiectului, ansamblul de locuințe va fi construit în zona Grădinari – Metalurgie. Municipalitatea solicită o finanțare care să permită construirea a maxim 185 de apartamente, cu o suprafață totală de 14.317 metri pătrați, la un preț de 794 euro/metru pătrat, rezultând o valoare maximă eligibilă a investiției de 11.367.698 euro, fără TVA. Potrivit cerințelor liniei de finanțare, investiția ar include și montarea a 45 de stații de încărcare electrică, în valoare totală de 1.125.000 euro, fără TVA.

„Mulțumesc consilierilor locali pentru disponibilitatea de a se întruni în astfel de ședințe de îndată, pe fondul ritmului accelerat în care sunt publicate ghidurile de finanțare și anunțate sesiunile de depunere de proiecte, pentru a analiza și aproba inițiative care aduc dezvoltare comunității noastre. Trăim vremuri complicate din punct de vedere economic și suntem cu atât mai mobilizați pentru a iniția și depune proiecte care pot fi finanțate cu fonduri nerambursabile, așa cum sunt cele disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Clădirile vor fi eficiente din punct de vedere energetic, respectându-se conceptul nZEB privind imobilele al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Imobilele nZEB (Nearly zero-emission building) au o performanță energetică foarte ridicată, necesarul de energie provenind într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsă la faţa locului sau în apropiere.

În ședințele precedente, Consiliul Local Iași a aprobat depunerea spre finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență a proiectelor care vizează reabilitarea, renovarea energetică sau consolidarea a 18 imobile din Iași, unități de învățământ și blocuri de locuințe.

Vă recomandăm să citiți și:

AUDIO | Patru oferte depuse pentru finalizarea locuințelor sociale

AUDIO | Noi locuințe pentru medici și profesori

 

comments

comments