full screen background image

Noaptea Muzeelor – eveniment cultural european de weekend

Muzeul Judeţean Botoșani organizează sâmbătă, 14 iunie 2021, Noaptea Muzeelor. Evenimentul cultural se înscrie în cadrul celui organizat anual la nivel european sub patronajul Consiliului Europei, UNESCO, Consiliului Internațional al Muzeelor și Rețeaua Națională a Muzeelor din care și instituția botoșăneană face parte. În acest an vor putea fi vizitate, în intervalul orar 18.00-23.30, Muzeul de Etnografie Botoșani, Muzeul „Ștefan Luchian” Ștefănești și Muzeul de Științele Naturii Dorohoi (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).

Muzeul de Etnografie Botoșani

Sâmbătă, 14 mai 2022, „Noaptea Muzeelor 2022”  va consta în vizitarea expoziției permanente a Muzeului de Etnografie Botoșani și a expoziției temporare intitulată „Lumea rurală în arta plastică”.
Expoziția de bază crează imaginea de ansamblu a zonei etnografice Botoșani, prin piese ce ilustrează meșteșugurile practicate în zone, interiorul de locuință, principalele obiceiuri de peste an sau unul dintre cele mai importante evenimente din viața satului tradițional, nunta. Expoziția temporară evocă lumea satului românesc prin lucrări de artă plastică: peisaje, portrete, naturi statice cu tematică rurală.
Acces: gratuit
Orar: 18.00 – 24.00
Noaptea Muzeelor Noaptea Muzeelor Noaptea Muzeelor

 Expoziția intitulată „Lumea rurală în arta plastică” este deschisă până pe 31 mai 2022 și își propune o reprezentare a modului în care civilizația sătească românească poate fi ilustrată prin intermediul lucrărilor de artă plastică, în cazul nostru prin cele semnate de artiștii: Petre Achițenie, Marcel Alexa, Constantin Andronic, Traian Brădean, Marcel Chițac, Mihaela Crăciun Nica, Radu Cotișel, Ion Darida, Toma Hirth, Victor Hreniuc, Traian Hrișcă,Lucreția Ionescu, Petru Iorgulescu Yor, Aurel Kesler, Virgil Mancaș, Paul Miracovici, Dan Monahu, Ion Musceleanu,Constantin Pacea, Grigore Spirescu, Gheorghe Spiridon, Liviu Șoptelea, George Șpaiuc, Paul Torony, Vasile Ulian, Ioan Vânău.

Expoziția va fi prezentată de Maria-Laura Tocariu și Liviu Șoptelea; curator: Maria-Laura Tocariu.

Vernisajul va avea loc în data de 14 mai 2022, orele 19.00, la sediul Muzeului de Etnografie Botoșani din Bulevardul Mihai Eminescu nr. 50.

  Noaptea Muzeelor

Muzeul de Științele Naturii Dorohoi

Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, parte integrantă a ofertei culturale botoșănene, vă invită să participați la Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 14 mai 2022, de la ora 18.00 până la ora 23.30 (ultima intrare).
Cu această ocazie specială, pot fi vizitate cele două expoziții permanente, Științele naturii și Galeriile de artă contemporană sticlă-porțelan, precum și expoziția temporară foto-documentară “Județele Botoșani și Dorohoi în La Belle Époque”
Materialul expozițional de istorie naturală, de o mare diversitate, este prezentat într-o manieră modernă și funcțională, conform principiilor muzeistice moderne, cu diorame și biotopuri în care speciile de plante și animale sunt așezate pe substraturi și în decoruri care mimează mediul lor natural de viață. La parterul clădirii poate fi vizitată Galeria de artă contemporană, sticlă-porțelan, cu obiecte de artă realizate la fosta fabrică de sticlă din oraș sub egida unei tabere de creație între anii 1985-1988 și donate muzeului de către artiștii plastici.
Expoziția foto-documentară „Județele Botoșani și Dorohoi în la Belle Époque” propune, prin intermediul ilustrațiilor și al textelor, evocarea perioadei de maximă dezvoltare a celor două entități administrative corespunzătoare ultimului sfert de veac al secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Expunerea evidențiază preocupările personalităților locale în direcția modernizării concretizate în construirea unor importante edificii publice și nu numai care astăzi reprezintă mărturii ale importanței celor două județe pe harta vechii Românii.
Acces: gratuit
Orar: 18.00 – 23.30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)
Noaptea Muzeelor Noaptea Muzeelor

Muzeul Ștefan Luchian din Ștefănești

Pentru prima dată de când a fost inaugurat, Muzeul Stefan Luchian din Ștefănești își deschide porțile cu ocazia evenimentului internațional Noaptea Muzeelor, de sâmbătă, 14 mai 2022.
Este singurul muzeu dedicat cunoscutului pictor.
Muzeul funcţionează într-o clădire recent reabilitată în baza unui proiect cu finanţare de la bugetul judeţului şi a fost redeschis după aproape 25 de ani de la închiderea sa, ca urmare a stării avansate de degradare a imobilului.
Expoziţia de bază cuprinde piese de artă plastică şi de sculptură din colecţiile Muzeului Judeţean, conturând expoziţia intitulată “Artişti pentru Luchian”, dar şi bunuri culturale aparţinând familiei pictorului, donate de Fundaţia “Ştefan Luchian”, care formează “Camera – atelier a lui Ştefan Luchian”.
Acces: gratuit
Orar: 18:00-24:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator)

Noaptea Muzeelor Noaptea Muzeelor

Muzeul de la Săveni

Muzeul de la Săveni propune publicului vizitarea expoziției permanente.

Muzeul de Arheologie Săveni este situat într-o clădire monument de arhitectură de la sfârșitul secolul al XVII-lea și adăpostește un bogat material arheologic ce ilustrează istoria acestor locuri din paleolitic până în sec. IV d. Ch. Rețin atenția uneltele și armele din silex, vatra de foc cu oase de mamut carbonizate și o defensă (colț) de mamut descoperite în celebrele stațiuni paleolitice de la Ripiceni, Mitoc, Drăgușeni sau Coțușca. Bogat reprezentată este cultura neo-eneolitică Cucuteni cu splendida ceramică ce încântă prin grația formelor, armonia motivelor și cromatica în două sau trei culori.

noaptea muzeelorEpoca metalelor este reprezentată de numeroase unelte, arme și bijuterii: topoare cu gaură de înmănușare, cosoare din silex, greutăți din lut ars pentru plasa de pescuit, vase de ofrandă, mărgele din cornalină.

În două din încăperile muzeului este expusă Colecția Memorială “Mihai și Al. Ciucă”

noaptea muzeelor

Vă recomandăm să citiți și:

Memorialul Ipotești la Salonul Internațional de Carte Alma Mater Librorum

 

comments

comments