full screen background image

Grav accident de tramvai în Bucureşti (2012)

Astăzi ne întoarcem doar puțin în timp pentru a ne aduce aminte de un incident petrecut într-o zi de 10 mai.

În anul 2012, în Pasajul Lujerului din București se petrecea un grav accident – la ora 7 dimineața, un tramvai care circula pe linia 41 lovea un altul, care era oprit în spatele unui alt tramvai, defect.

Impactul celor 3 mijloace de transport în comun a fost atât de puternic, încât 94 de persoane au fost rănite, dintre care 23 grav.

Mobilizarea forțelor sanitare a fost rapidă, fiind activat Planul Roșu de Intervenție, astfel încât victimele au primit îngrijiri medicale și au fost transportate la spital.

Ancheta care a urmat a reconstituit filmul accidentului – un tramvai a avut o defecțiune tehnică în Pasajul Lujerului și s-a oprit.

Vatmanul următorului vehicul a observat incidentul și a frânat la timp, însă conducătorul celui de-al treilea tramvai nu a fost avertizat prin sistemul radio, a venit cu viteză din spate și s-a ciocnit de celelalte două garnituri.

În aceeași zi, vatmanul care a provocat accidentul şi-a recunoscut vina, admiţând în faţa anchetatorilor că ar fi putut evita coliziunea dacă ar fi avut o viteză mai mică.

Și – au completat anchetatorii – dacă ar fi respectat timpul minim de succedare între două tramvaie, care este între 3 și 5 minute.

Conducătorii tramvaielor respective aveau o vechime în muncă între 13 şi 20 de ani, așa încât nu au putut invoca necunoașterea manevrelor sau experiența redusă.

Ca un element favorizant al accidentului a fost și faptul că Pasajul Lujerului are o lungime de 800 de metri, ceea ce a făcut ca blocajul să nu poată fi observat din exterior.

Vatmanul a acţionat sistemele de frânare cu întârziere, astfel încât nu a mai putut evita impactul.

Accidentul produs pe data de 10 mai 2012 rămâne cel mai grav din istoria RATB -ului, fiind încheiat nu numai cu despăgubiri plătite victimelor, ci și cu îmbunătățirea condițiilor de siguranță a transportului în comun bucureștean.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/05/09/pilula-contraceptiva-este-pusa-in-vanzare-in-sua/

comments

comments