full screen background image

Percheziții în Botoșani și Republica Moldova

Procurorii au desfășurat, joi, șapte percheziții în județul Botoșani și 12 percheziții în mai multe localități din regiunea de nord a Republicii Moldova, pentru destructurarea unei grupări criminale organizate transfrontaliere, specializată în contrabandă cu țigări, prin coruperea polițiștilor de frontieră.

UPDATE

Procuratura Anticorupție (nr. din R. Moldova)  în comun cu angajații Poliției de Frontieră și Serviciul de Informații și Securitate, cât și în conlucrare cu organele de resort din România, au desființat un grup criminal organizat transfrontalier, constituit din 15 persoane, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări.

Membrii grupării aveau roluri bine determinate, iar pentru a pune în aplicare activitatea infracțională aceștia operau în comun cu o altă grupare care prelua marfa, transbordată prin contrabandă.

Pe parcursul a șase luni a fost cercetată activitatea infracțională a grupării criminale. Perioadă în care s-a documentat cinci livrări controlate a țigărilor pe segmentul „verde” al frontierei de stat. În acest sens, fiind acumulate probe relevante și desfășurate rețineri în flagrant.

Totodată, a fost stabilit că persoanele documentate au întreprins acțiuni de corupere a angajaților Poliției de Frontieră, ca ultimii să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei). Polițiștii de frontieră erau remunerați cu sume între 4000-7000 euro, pentru organizarea fiecărei treceri clandestine.

În prezent, de către echipa de documentare sunt desfășurate 12 percheziții în mai multe localități din regiunea de nord a Republicii Moldova, fiind reținute patru persoane.

Figuranții sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani. Pe fapt, persoanele procurau și depozitau marfa în apropierea frontierei ca ulterior să o transporte ilegal peste frontiera de stat.

Urmărirea penală pe acest caz este în plină desfășurare, respectiv la emiterea unor soluții relevante în speță, procurorii anticorupție vor informa opinia publică cu referire la acest subiect.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Percheziții în șapte locații din județul Botoșani.  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție și contrabandă, comise în perioada februarie-aprilie 2022.

 În cursul zilei de joi, 5 mai, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în șapte locații dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul domiciliile/sediile unor persoane fizice și juridice situate pe raza județului Botoșani. 

Cercetare transfrontalieră

 În cauză procurorii Direcției Naționale Anticorupție cooperează în cadrul unei echipe comune de anchetă cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova.

 Echipa comună de anchetă beneficiază și de sprijinul Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală.

Organele de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și al Brigăzii Speciale Intervenție “Vlad Țepeș”.

percheziții

Vă recomandăm să citiți și:

IAȘI: ORGANELE UNUI BĂRBAT, CINCI VIEȚI SALVATE

  

comments

comments