full screen background image
Luna mai vine cu filme capodopera la Cinema Ateneu

Luna mai vine cu filme capodoperă la Cinema Ateneu

Din 4 mai 2022, ieșenii vor avea ocazia să vadă la Cinematograful Ateneu patru filme de referință pentru cinematografia mondială. Ideea de a introduce filme de artă în programul general de la cinema a luat naștere anul trecut, din dorința de a aduce mai aproape cele mai cunoscute capodopere ale cinematografiei și de a oferi o oportunitate unică cinefililor.

Filme capodoperă, la Cinema Ateneu

Programul filmelor de artă începe miercurea aceasta cu Pisica pe acoperișul fierbinte, dramă psihologică, ecranizare a piesei omonime a dramaturgului Tennessee Williams, câștigătoare a premiului Pulitzer. Filmul a fost nominalizat în 1959 la șase premii Oscar, printre care și Premiul Oscar pentru cel mai bun film. Producția aduce în discuţie subiecte considerate tabu în anii ’50: infertilitate, adulter şi alcoolism și îi are în rolurile principale pe Elizabeth Taylor, Paul Newman, Burl Ives, Judith Anderson, Jack Carson și Madeleine Sherwood. 

Unul dintre cele mai complexe filme din istoria cinematografiei, La Strada, regizat de Federico Fellini, este considerat filmul prin care Fellini s-a impus. Este povestea lui Zampanò și a Gelsominei, un cuplu care nu are nimic în comun cu cele din comediile romantice hollywoodiene. Pentru cele două roluri principale, Fellini i-a ales pe celebrul actor american Anthony Quinn şi pe propria soţie, Giulietta Masina. Producția a fost recompensată cu numeroase premii, printre care și Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, în 1957

Filmul Zboară cocorii a marcat o etapă în procesul redării artistice a temei războiului pe ecran. Cu o mare forță emoțională, cu o măiestrie artistică rară, filmul a pus problema credinței, a purității morale care nasc o tărie de caracter de neînvins. Protagoniștii sunt actorii Tatiana Samoilova, Aleksei Batalov, Vasili Merkurev și Aleksandr Șvorin. Filmul a câștigat Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes din anul 1958, fiind singurul lungmetraj sovietic care a primit premiul cel mare. 

Cu patru nominalizări la Oscar, Psycho este cel mai celebru thriller din istoria cinematografului, cu soluții regizorale încă și azi proaspăte și surprinzătoare, care a inspirat generații de regizori. Rolurile principale sunt interpretate de Anthony Perkins și Janet Leigh și prezintă întâlnirea dintre o secretară și proprietarul nebun al motelului în care aceasta se află. 

„În Psycho m-au interesat destul de puțin subiectul și personajele. Ceea ce m-a interesat a fost să impresionez publicul cu ajutorul montajului, al imaginii, al benzii sonore și a tot ceea ce este pur tehnic. Este o mare satisfacție pentru noi să folosim arta cinematografică pentru a crea emoție. Și în Psycho am reușit acest lucru” – Alfred Hitchcock, 1966 (Le Cinema selon Hitchcock).

Programul filmelor

Programul proiecțiilor de la Cinema Ateneu Iași

Programul proiecțiilor de la Cinema Ateneu Iași

Biletele pentru fiecare proiecție pot fi achiziționate de pe site-ul www.cinemaiasi.ro și de la casieria Ateneului.

Vă recomandăm să citiți și:

Filme de neratat, după Paște, la Cinema Ateneu

Filme de Oscar, la Cinema Ateneu

comments

comments