full screen background image

Dăncilă: Dezvoltarea, aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă un obiectiv prioritar al României

În contextul marcării a șapte ani de la adoptarea „Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, care a avut loc la Washington D.C., pe 13 septembrie 2011, prim-ministrul Viorica Dăncilă a salutat nivelul excelent al relațiilor dintre cele două țări. ”Parteneriatul Strategic cu SUA constituie o garanție pentru securitatea României și un factor determinant în progresul economic și social, reprezentând pilonul principal al politicii externe și de securitate a României, precum și un element fundamental în modelarea profilului strategic al țării noastre. Totodată, cooperarea strategică România – SUA aduce o contribuție esențială pentru consolidarea rolului ţării noastre de furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și global. Guvernul României este profund angajat să dezvolte și să aprofundeze toate dimensiunile acestui parteneriat, în special domeniile apărării, securității, comerțului și investițiilor”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

”Astăzi, la ceas aniversar, îmi exprim încrederea deplină în continuarea dezvoltării şi aprofundării temeinice a relației privilegiate de prietenie şi colaborare care există între România şi Statele Unite ale Americii, cât şi a relației speciale dintre români şi americani, în baza valorilor comune şi principiilor democratice împărtășite, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, se mai arată în mesajul prim-ministrului Guvernului României.

Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA a fost lansat, în anul 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a Preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton.

Declaraţia Comună din 13 septembrie 2011 constituie documentul politic bilateral care definește, în prezent, relația de parteneriat strategic între România și SUA.

În contextul adoptării Declaraţiei Comune din 2011, s-a decis constituirea unui Task Force pentru implementarea principiilor convenite în cadrul acestui document, care se reunește cu frecvență anuală. Cea mai recentă reuniune la nivel politic a Dialogului Strategic România-SUA a fost găzduită de Guvernul României, la Bucureşti (19 iunie 2018), fiind co-prezidată de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, și de asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de Stat al SUA, Wess Mitchell. Cu această ocazie a fost adoptată o declarație comună.

comments

comments