full screen background image

Tudose: Pilonul II de pensii ar putea să devină opțional

Premierul Mihai Tudose a anunțat că pilonul II nu va fi desființat, dar că este posibil să devină opțional, românilor urmând să le fie prezentată o analiză comparativă pentru a lua decizia cea mai bună în ce privește pensia lor.

El a precizat însă că nu a fost luată o decizie în acest sens, având în vedere că în prezent se desfășoară o analiză.

“La ceea ce lucrează Ministerul de Finanțe acum, împreună cu Casa de Pensii, cu cei de la ASF, este o analiză pe pilonul I și pe pilonul II, să vedem unde și cum stau banii românilor cel mai bine. Ca să vă spun în premieră, cred că soluția este să anunțăm populația, în funcție de nivelul de salarizare, unde e mai bine să își pună banii: la pilonul I, la pilonul II, toți la pilonul I sau să rămână ca acum. Dar devine opțional. Opțional doar dacă vrei de la pilonul II la pilonul I, pentru că invers nu se poate. Nu desființează nimeni pilonul II, nu îl naționalizează nimeni, nu îi face nimic rău. Nu îl chinuie, nu îl schingiuim. Dar va fi opțional”, a precizat el, pentru Digi 24.

Tudose a mai spus că își menține afirmația că pilonul I e mai performant în ce privește salariul minim și că există calcule care demonstrează acest lucru.

“A fost această analiză, a plecat de la o primă informație care s-a confirmat, că acolo au fost luate niște comisioane de management — în loc să fie luate în primul an, au fost luate vreo zece ani — și că din cele peste șapte miliarde produse de banii românilor din pilonul II, un miliard a plecat la management. (…) Românul va avea un tablou în față: ‘Domnule, eu cu contribuția mea, în cuantum de… aici atât obțin pe punctul de pensie, dincolo obțin acel randament”, a precizat el.

AGERPRES

comments

comments