full screen background image

Seism cu magnitudinea de 8,1 în sudul Mexicului: cel puțin cinci oameni au murit

UPDATE ORA 10.32 Un puternic seism cu magnitudinea de 8,1 s-a produs în noaptea de joi spre vineri într-o regiune de coastă din sudul Mexicului, distrugând mai multe locuințe în statul Chiapas și provocând moartea a cel puțin cinci persoane, dintre care doi copii în statul mexican Tabasco. Autoritățile au emis vineri și o avertizare de tsunami pentru mai multe state din America Centrală, informează AP.

Seismul a fost atât de puternic încât clădirile s-au zguduit violent în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, aflată la o distanță de 1.000 de kilometri. Rezidenții — mulți dintre ei în pijamale — și-au părăsit locuințele și, înspăimântați, s-au reunit în grupuri mari pe străzi. Mai multe cartiere au rămas cufundate în întuneric după ce alimentarea cu energie a fost întreruptă.

U.S. Geological Survey a anunțat că seismul s-a produs la 23:49 (ora locală) și a avut epicentrul la 165 de kilometri vest de Tapachula în statul Chiapas, nu foarte departe de Guatemala, la o adâncime de 69,7 kilometri.
Arturo Nunez, guvernatorul statului Tabasco, a spus că unul dintre copii a murit după ce un zid s-a prăbușit, iar celălalt era un bebeluș care a murit într-un spital pentru copii rămas fără electricitate, după ce alimentarea ventilatorului din secția pentru bebeluși a fost oprită.

Celelalte trei decese s-au produs în statul Chiapas.

Manuel Velasco, guvernatorul statului Chiapas, a declarat pentru postul Milenio TV că decesele s-au produs în localitatea San Cristobal de las Casas. Două dintre victime sunt femei, care au murit după prăbușirea unei case și a unui zid. Manuel Velasco a cerut persoanelor care locuiesc în apropiere de coastă să își părăsească locuințele ca măsură de precauție. El a mai precizat că seismul a avariat spitale și școli.
U.S. Tsunami Warning System a emis o alertă de tsunami pentru regiunile de pe coasta Oceanului Pacific din mai multe țări din America Centrală, inclusiv în Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama și Honduras, în următoarele trei ore.

Directorul Apărării Civile din Chiapas a declarat pe Twitter că angajații lui se află în aceste momente pe străzi, oferind primul ajutor persoanelor și rezidenților care se pregătesc pentru primele replici ale seismului.

În Guatemala, președintele Jimmy Morales a ținut un discurs la postul public de televiziune în care a îndemnat populația să își păstreze calmul, în timp ce serviciile de urgențe verifică dacă s-au produs victime și pagube materiale.

“Am informații neconfirmate despre anumite pagube și despre moartea unei persoane, deși nu avem încă detalii”, a spus președintele Morales. El a precizat că acel deces neconfirmat s-ar fi produs în statul San Marcos, aflat în apropiere de granița cu Mexicul.
Mexicul se află într-o zonă de întâlnire între cinci plăci tectonice, unde este înregistrată o puternică activitate seismică, informează AFP.

În septembrie 1985, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1 a devastat mare parte din capitala Ciudad de Mexico și a făcut peste 10.000 de victime.

După acea tragedie, autoritățile mexicane au întărit reglementările în domeniul construcțiilor de clădiri și au dezvoltat un sistem de alertă pe baza unor senzori amplasați în regiunile de coastă.

UPDATE ORA 08.46 Un seism cu magnitudinea 8 s-a produs în Mexic. Cutremurul, cel mai puternic de după anul 1985

Un seism cu magnitudinea 8 s-a produs în sudul Mexicului într-o regiune de coastă în noaptea de joi spre vineri, zguduind clădirile din centrul și sudul țării, a anunțat U.S. Geological Survey (USGS). În timpul seismului, numeroase persoane au ieșit din casele lor și au început să fugă pe străzile din Ciudad de Mexico, informează Reuters.

Nu există deocamdată rapoarte despre producerea unor eventuale pagube materiale.

Agenția de protecție civilă din Mexic a anunțat că acesta a fost cel mai puternic seism din această țară de după devastatorul cutremur de pământ din 1985 care a distrus numeroase clădiri și a ucis câteva mii de oameni.

Locuitorii din Ciudad de Mexico au ieșit pe străzi în pijamale, iar alarmele au început să sune imediat după seism, care s-a produs cu puțin timp înainte de miezul nopții, a precizat un martor, citat de Reuters. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în mai multe cartiere.

“Nu am fost niciodată într-o zonă în care pământul să se miște atât de mult. Prima dată am râs, dar apoi luminile s-au stins și nu știam ce să fac. Aproape că am căzut peste balustradă”, a spus Luis Carlos Briceno, un arhitect în vârstă de 31 de ani, care vizita orașul Ciudad de Mexico.

Epicentrul seismului s-a aflat la 123 de kilometri sud-vest față de orașul Pijijiapan, la o adâncime de 33 de kilometri.

Potrivit DPA, o alertă de tsunami a fost emisă pentru mai multe state din regiune — Mexic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras și Ecuador—, a anunțat US Tsunami Warning Centre.
ORA 08.27 Un seism cu magnitudinea 8 s-a produs în sudul Mexicului — USGS

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 8 s-a produs în sudul Mexicului într-o regiune de coastă în noaptea de joi spre vineri, zguduind clădirile din capitala acestui stat, a anunțat U.S. Geological Survey (USGS), informează Reuters.

Locuitorii din Ciudad de Mexico au ieșit pe străzi după cutremur, a dezvăluit un martor, citat de aceeași agenție de presă.

Epicentrul seismului s-a aflat la 123 de kilometri sud-vest față de orașul Pijijiapan, la o adâncime de 33 de kilometri. Este posibilă producerea unui tsunami, a anunțat Pacific Tsunami Warning Centre.

AGERPRES

comments

comments