full screen background image

22 august – Ministru educat al educației

Zilele trecute încercam să păcălesc canicula cu o limonadă, în compania unei prietene. Cadru didactic fiind și ea, subiectele de discuție se învârteau în jurul educației, chiar dacă e vacanță. La un moment dat o văd teribil de amuzată de un articol pe care îl citise de pe net. Tot despre educație. Sau mai bine zis legat de cel ce mai nou îi conduce destinele, din fotoliul ministerial. Se zice că la vremuri noi, oameni noi. Dar cum la noi vremurile noi nu prea dau semne să apară, nici oamenii ce ocupă succesiv postul de ministru nu dau semne de noutate în gândire. Pentru că toți par a fi rupți de realitatea de la catedră și par a fi îndrumați prost în deciziile pe care le iau.

Articolul nu făcea însă referire nici la programe, nici la manuale, nici la construirea de școli și grădinițe noi. Era o declarație a domnului ministru legată de IQ. Cel personal și cel la nivel de nație, pe o hartă a Europei, făcut în urma unui studiu, total nemulțumitor în opinia domnului ministru.

Cum l-am întâlnit cu ceva vreme în urmă, la o conferință, și mi s-a părut la vremea aceea destul de coerent și logic în afirmații, am ascultat cu subiectivism la început declarația pe care a dat-o pe acest subiect. Mi-a părut chiar că e o glumă făcută de vreun ziar de genul “Cațavencu”. Dar nu! Opinia domnului ministru era redată cu ghilimele de rigoare unui citat. “Această teoremă cu inteligența și cu IQ-ul e la fel ca oricare altă teorie a conspirației. Mulți cred că există extraterestrii, alții cred că daca te speli pe dinți nu mai faci carii și în fine, alții au impresia că Pământul e rotund”… Iar argumentul suprem pentru existența unei conspirații în această teorie ce plasează România în privința IQ-ului pe ultimele locuri în Europa merită și el citat: “Mie de exemplu mi-au găsit acest IQ de 60, adică aproape de retard mintal. Acum uitați-vă la fața mea și spuneți-mi dacă vi se pare ca am față de prost?… dacă aș fi fost retardat, aș mai fi ajuns ministru în Romania? Hai să fim serioşi….”

Neinspirată declarație, aș zice… Dacă nu l-aș fi întâlnit personal, aș fi zis că nu pot fi serioasă și chiar cred că pot ajunge în funcții de miniștri și cei cu IQ mai scăzut. Întâlnindu-l însă, sunt tentată să îi acord circumstanțe atenuante și pentru faptul că profesor de matematică fiind la bază, stă puțin mai prost cu arta oratoriei și reușește mai greu să exprime ceea ce gândește.

Că IQ-ul nu este o invenție pentru a destabiliza o persoană sau chiar o nație, o știm aproape toți și nu e nevoie de argumente detaliate. Domnul ministru ar trebui să știe că nu e doar un atribut nativ, ci este puternic influențat de educație. Astfel, este de aşteptat ca persoanele din ţările mai bogate, cu un acces facil la educaţia de calitate, să aibă o medie mai mare de IQ. Iar România nu se încadrează în categoria țărilor în care accesul la educație și cultură să fie extins. Aici e de fapt problema! Și nu în greșelile de calcul ale unora ce au plasat un ministru în rândul celor cu retard mintal.

Închei, îndemnându-vă să nu uitați să consumați zilnic educație, căci puteți risca să ajungeți miniștri sau chiar mai bine…

comments

comments