full screen background image

Atentat terorist la Barcelona. 13 persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite

Treisprezece persoane au murit, iar alte 100 au fost rănite, după ce o furgonetă a intrat în mulţime, joi după-amiază, în zona turistică La Rambla din Barcelona, potrivit Poliţiei din Catalonia. De asemenea, autorităţile au anunţat că doi suspecţi au fost arestaţi, însă şoferul dubei este căutat în continuare de către autorităţi. Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul terorist.

Trei zile de doliu în memoria celor 13 persoane ucise în atentatul de la Barcelona

Trei zile de doliu au fost decretate în memoria victimelor atentatului cu camioneta revendicat de gruparea Stat Islamic şi soldat cu 13 morţi la Barcelona, a anunţat joi noapte ministrul catalan de Interne Joaquim Forn, relatează The Associated Press.

Bilanţul poate creşte, având în vedere că cel puţin 15 dintre cele 100 de persoane rănite se aflau în stare gravă.

Un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei, Josep Lluis Trapero, a subliniat că intrarea cu camioneta într-o zonă pietonală aglomerată arată că este vorba ”în mod clar (despre) un atac terorist menit să ucidă cât mai mulţi oameni posibil”.

Trapero a precizat că cei doi suspecţi arestaţi au legături directe cu atentatul, ”însă asta nu înseamnă că vreunul a fost autorul atacului”.

UPDATE – Cei doi bărbaţi arestaţi în legătură cu atentatul de la Barcelona sunt un marocan şi un spaniol din Melilla; niciunul nu este şoferul camionetei

Atacul cu o camionetă are ”legătură” cu o explozie care a avut loc cu o noapte înainte într-o localitate situată la sud de Barcelona şi în care a murit o persoană, iar altele au fost rănite, a anunţat un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei regiunii spaniole Catalonia, relatează The Associated Press.

Maiorul de poliţie Josep Lluis Trapero a anunţat, de asemenea, naţionalităţile celor doi suspecţi arestaţi joi.

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că unul dintre ei este marocan, iar celălalt este un spaniol din Melilla, un oraş spaniol situat pe coasta Africii de Nord şi care se învecinează cu Marocul. Trapero a precizat că arestările au fost operate în localitatea Ripoll, situată în nordul Cataloniei, şi la Alcanar, locul unde a avut loc explozia de miercuri noapte.

Oficialul a subliniat că niciunul dintre cei doi bărbaţi arestaţi nu este şoferul camionetei folosite în sângerosul atentat din cartierul La Rambla. Bărbatul a condus camioneta în zona pietonală din La Rambla şi până în apropiere de sediul Operei din oraş, după care a plecat pe jos.

Trepero a spus că se pare că şoferul nu era înarmat.

Pe de altă parte, o unitate din cadrul Poliţiei catalane a anunţat anterior că o maşină a lovit şi trântit la pâmânt doi ofiţeri de poliţie, la un punct de control al traficului la Barcelona. Această unitate, Mossos d’Esquadra, nu a precizat dacă incidentul are legătură cu atentatul cu camioneta.

Poliţia din Barcelona a anunţat mai târziu, pe Twitter, că maşina şi şoferul a fost interceptată la aproximativ zece kilometri distanţă de zona centrală a oraşului, unde a avut loc atacul.

Presa locală scria că un vehicul marca Ford Focus de culoarea albă a trecut peste ofiţeri şi că o persoană din maşină a fost împuşcată şi ucisă de trupele regionale. Nici primăria şi nici poliţia regională nu au anunţat dacă a fost împuşcat un suspect.

UPDATE – Gruparea Stat Islamic revendică atentatul terorist de la Barcelona

Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul soldat cu 13 morţi şi aproximativ 100 de răniţi, după ce o camionetă a intrat în mulţime în centrul turistic al Barcelonei, relatează AFP.

Gruparea jihadistă a revendicat atacul într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq, potrivit centrului american pentru supravegherea site-urilor jihadiste SITE.

”Operaţiunea a fost efectuată ca răspuns la îndemnurile de a ţinti statele coaliţiei” internaţionale antijihadiste care operează în Siria şi în Irak”, se arată în comunicat.

Prin modul de operare, atacul de la Barcelona aminteşte de atentatele imputate sau revendicate de Statul Islamic la Nisa Berlin sau Londra.

Spania, a treia destinaţie tursitică la nivel mondial, a fost până acum ocolită de atentate jihadiste ale Statului Islamic, care au vizat capitale europene, precum Londra, Paris, Bruxelles sau Berlin.

DOUĂ ARESTĂRI

Poliţia regională din Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, a anunţat la câteva ore după atentat arestarea unui bărbat suspectat în legătură cu atacul terorist şi a adăugat că nu există ”vreo persoană baricadată în vreun bar”, infirmând astfel informaţiile furnizate anterior din surse din cadrul poliţiei.

Suspectul a fost identificat drept Driss Oukabir, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Sindicatului Unificat al Poliţiştilor (SUP). Un bărbat care poartă acest nume a postat însă pe pagina sa de Facebook, consultată de AFP înainte să devină inaccesibilă, către ora locală 21.00 (22.00, ora României), fotografii în care apare pe o plajă, altele în faţa unei oglinzi şi o imagine cu drapelul berber, o populaţie din Maroc sau Algeria.

Preşedintele Cataloniei Carles Puigdemont a anunţat, ulterior, o a doua arestare.

Un martor intervievat de televiziunea spaniolă TVE a declarat că a văzut un suspect în momentul atentatului. ”Are aproximativ 20 de ani, este foarte tânăr, are părul închis la culoare şi trăsături fine”, a declarat el.

”Eu am văzut un bărbat fugind în josul Rambla, urmărit de poliţie, iar el a lăsat să-i cadă un obiect de metal negru, care arăta ca un pistol sau un taser”, a declarat Sergio, alt martor, pentru AFP.

Zona în care a fost comis atentatul a fost închisă imediat de un cordon de securitate. Răniţii au fost preluaţi pe tărgi şi duşi către un mare magazin din lanţul Corte Ingles, aparent pentru a primi primele îngrijiri.

Staţiile de metrou şi calea ferată au fost închise, au anunţat pe Twitter serviciile de urgenţă ale oraşului.

UPDATE – Bilanţ revizuit: 13 morţi şi 100 de răniţi

Bilanţul victimelor atentatului comis joi după-amiază pe bulevardul La Rambla din Barcelona a ajuns la 100 de răniţi, potrivit ultimelor informaţii furnizate de Poliţia din Catalonia. De asemenea, 13 persoane au fost ucise în atac.

Poliţia din Catalonia a revizuit bilanţul atacului terorist, anunţând, pe Twitter, că 100 de oameni au fost răniţi şi că numărul victimelor ar putea creşte în orele următoare.

Alte 13 persoane au fost ucise în urma atacului.

UPDATE – Două persoane arestate în legătură cu atentatul de la Barcelona, anunţă premierul regiunii Catalonia, revizuind bilanţul la 12 morţi şi peste 80 de răniţi

Poliţia a arestat două persoane în legătură cu atentatul comis la Barcelona, pe celebrul bulevard Las Ramblas, a anunţat joi seară preşedintele regiunii spaniole Catalonia, relatează The Associated Press.

Carles Puigdemont a revizuit totodată bilanţul victimelor, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi seară.

El a anunţat că s-a confirmat moartea a 12 persoane, iar cel puţin alţi 80 de oameni au fost spitalizaţi, după ce o dubă a intrat în mulţime în zona pietonală a bulevardului.

Primarul Barcelonei Ada Colau a anunţat că un moment de reculegere urmează să aibă loc în principala piaţă din oraş vineri la prânz, pentru a arăta că “nu ne este frică şi că suntem mai uniţi ca niciodată”.

UPDATE – Bilanţul a crescut la 13 morţi şi 50 de răniţi

Bilanţul atacului terorist de la Barcelona a crescut la 13 morţi şi 50 de răniţi, a anunţat Poliţia catalană, pe Twitter.

UPDATE – Un al doilea vehicul folosit în atentatul de la Barcelona, găsit în localitatea catalană Vic

Un al doilea vehicul folosit în atentatul de joi de la Barcelona a fost găsit într-o mică localiate, Vic, în Catalonia, au anunţat autorităţile locale pe Twitter, relatează Reuters.

Poliţia a izolat zona şi inspecta vehiculul, a anunţat Consiliul Municipal.

Presa spaniolă a scris că, pe lângă furgoneta care a intrat în mulţime la Barcelona, o a doua dubă a fost închiriată de atactori ca vehicul de evacuare.

UPDATE – Un suspect a fost arestat

Un suspect în atentatul de la Barcelona a fost arestat, potrivit postului public spaniol de televiziune RTVE, transmite The Associated Press. Poliţia nu a confirmat însă această informaţie.

Potrivit agenţiei EPA, poliţia caută un bărbat pe nume Driss Oukabir, suspectat că a închiriat furgoneta, însă nu este clar dacă este vorba despre persoana arestată.

Conform RTVE, anchetatorii cred că au fost folosite două dube – una în atentat, iar cealaltă în vederea unei evacuări.
Potrivit unui post local, bărbatul arestat s-a baricadat într-un bar, înconjurat de poliţie.

Postul Tv3 a anunţat că un paşaport spaniol al unei persoane de origine marocană a fost găsit la locul atacului.

UPDATE – Guvernul de la Barcelona confirmă un mort şi 32 de răniţi în atentat şi anunţă că bilanţul va creşte

Un reprezentant al Guvernului de la Barcelona a anunţat că a fost confirmat decesul în cazul unei persoane, iar alte 32 au fost rănite, în urma atacului comis la Barcelona, relatează The Associated Press.

Ministrul catalan de Interne Joaquim Forn a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că, ”din nefericire, numărul morţilor probabil va creşte”.

UPDATE – Bilanţul atacului terorist – un mort şi 32 de răniţi

Poliţia din Catalonia a anunţat că o persoană a murit, iar alte 32 au fost rănite în urma atacului de la Barcelona, potrivit BBC.

Sursa citată precizează că 10 dintre răniţi sunt în stare critică.

De asemenea, Poliţia a confirmat că a fost un atac terorist. ”Confirmăm atacul terorist. Protocolul în cazul atacurilor teroriste a fost activat”, a anunţat poliţia catalană.

Informaţiile privind numărul victimelor au fost contradictorii până acum. Presa locală – postul de radio Cadena SER şi TV3, între altele, – a transmis că au fost ucise până la 13 persoane.

UPDATE – Le Figaro: Cel puţin doi morţi în atentatul terorist de la Barcelona, anunţă administraţia regională

Administraţia regională a anunţat că cel puţin două persoane au fost ucise în atacul terorist de la Barcelona, scrie Le Figaro.

UPDATE – Poliţia din Barcelona consideră incidentul din zona Las Ramblas drept un atac terorist

Poliţia din Barcelona consideră incidentul drept atac terorist, potrivit ziarului El Pais, scrie The Associated Press.

Potrivit autorităţilor, o dubă a intrat în zona pietonală a bulevardului La Rambla din Barcelona şi a lovit pietoni.

El Pais, citând surse pe care nu le identifică, scrie că autorii atacului s-au baricadat într-un bar din apropiere.

Unele publicaţii au scis că s-au auzit focuri de armă, iar Poliţia din Barcelona le-a cerut oamenilor să stea înăuntru şi departe de centrul oraşului.

UPDATE – Cel puţin 20 de persoane au fost rănite

Cel puţin 20 de persoane au fost rănite după ce o furgonetă a intrat în mulţime în cartierul Las Ramblas din Barcelona, a declarat consulul României în Spania, care a precizat că este posibil să existe şi o persoană decedată.

”O persoană ar fi coborât dintr-o furgonetă, sunt informaţii foarte puţine la acest moment, pentru că zona este închisă. Este instituită o celulă de criză. Numărul răniţilor ar fi în jur de 20, e singura informaţie transmisă de Centrul pentru Situaţii de Urgenţă din Barcelona, şi o posibilă persoană decedată”, a declarat la Digi 24 Manuel Pleşa, consulul României în Spania.

De asemenea, Dragoş Motrun, un român care lucrează în Spania, a spus că toate magazinele şi restaurantele din zonă au fost închise.

El a mai spus că lucrează la un restaurant din zona La Rambla şi că se îndrepta spre locul de muncă în momentul incidentului. Românul a mai afirmat că a luat legătura cu colegii săi, care care s-au baricadat în restaurant.

Un alt român a spus, la Digi 24, că este un haos total în zona incidentului, iar informaţiile transmise arată că sunt cel puţin 20 de răniţi. El a precizat că lucrează în apropierea locului incidentului, povestind că forţele de ordine s-au mobilizat imediat.

UPDATE – Doi bărbaţi înarmaţi au intrat într-un restaurant, după ce duba a lovit mulţimea

Un purtător de cuvânt al poliţiei catalane citat de Reuters a declarat că nu poate să confirme dacă există persoane ucise şi nici dacă este vorba despre un incident terorist.

Răniţi la Barcelona după ce o dubă albă intră în mulţime

O dubă a intrat în mulţime, în cartierul turistic La Rambla, la Barcelona, iar mai multe persoane au fost rănite, a anunţat joi poliţia spaniolă, transmite BBC News.Poliţia a precizat că este vorba despre o dubă de culoarea albă, scrie The Associated Press.

Potrivit Poliţiei, duba a intrat pe trotuar în cartierul istoric Las Ramblas.

Forţele de ordine au precizat într-un mesaj postat pe Twitter că este posibil ca mai multe persoană să fi fost rănite, iar conform ziarului El Pais, mai multe persoane zăceau pe jos.

De asemenea, forţele de ordine au anunţat un ”accident masiv”, au blocat circulaţia rutieră pe strada respectivă, iar serviciile de urgenţă au îndemnat populaţia să stea departe de zonă, în jurul Plaça Catalunya. Potrivit Reuters, serviciile de urgenţă au cerut şi închiderea metroului local şi a gărilor.

Totodată, un elicopter survolează zona.

Potrivit unor informaţii de la faţa locului, oamenii s-au retras în magazinele şi cafenele situate în apropiere.

Marc Esparcia, în vârstă de 20 de ani, student la Barcelona, a declarat pentru BBC că s-a auzit un zgomot puternic, iar toată lumea a fugit să se adăpostească. “Erau mulţi oameni, multe familii. Acesta este unul dintre cele mai vizitate locuri la Barcelona”, a spus el. ”Cred că mai multe persoane au fost lovite. A fost oribil, a fost panică. Teribil”, a adăugat tânărul, precizând că s-a adăpostit într-o cafenea Starbucks.

Las Ramblas, o stradă de tarabe şi magazine care traversează centrul Barcelonei, este una dintre destinaţiile turistice cele. Oamenii merg pe jos, pe o porţiune largă în mijlocul străzii, iar maşinile pot circula în ambele sensuri.

comments

comments