full screen background image

27 iulie – Fructul perfect

Vara e anotimpul în care consumăm mai multe fructe, având siguranța că nu sunt toate aduse de peste mări și țări, drept urmare netratate consistent și nesănătos pentru a rezista transportului.

În topul preferințelor șade confortabil pepenele roșu. Și bine face, dacă ținem cont de câte beneficii aduce sănătății. Cu doar 30 de calorii pe 100 de grame, pepenele roșu protejează vasele de sânge și previne îngroșarea pereților arterelor, reduce procesele inflamatorii din organism și permite o mai mare flexibilitate a membrelor, putând să amelioreze durerile provocate de osteoartrită, previne formarea pietrelor la rinichi.

Gata cu argumentele acestea, ce par a interesa mai mult pe cei aflați la vârsta pensiei. Să spunem însă și faptul că pepenele roșu este un aliat al frumuseții, hidratând tenul uscat și stimulând producția de colagen, în cazul utilizării lui în scop cosmetic.

Bine, bine, e clar că e de consumat cât mai mult pepene roșu pe timp de vară! Dar cum facem să nu ne trezim cu unul necopt sau veșted pe masă la întoarcerea de la piață? Eu, una, care nu sunt foarte obișnuită cu cumpărăturile de acest gen, aș fi ușor în dificultate în aceasta postură, în cazul în care m-aș decide să achiziționez unul. Așa că m-am decis să mă informez care sunt trucurile care m-ar putea ajuta să aleg un pepene zemos și copt.

În primul rând, ar trebui să-i căutăm punctul de coacere, care trebuie să fie neapărat galben. Nici nu știam că pepenele are un astfel de punct… Cică se află pe partea opusă a cozii, fiind locul în care pepenele a stat pe pământ. OK! Am bifat! Punct de coacere galben! Al doilea indiciu pentru un pepene dulce, deci gustos, este ,,pânza de paianjen”. Acele ramificații de culoare închisă aflate pe coaja pepenelui, ce indică faptul că fructul a fost polenizat în perioada în care a înflorit. Cu cât e mai deasă această pânză, cu atât fructul este mai dulce… Deja lucrurile mi se par din ce în ce mai complicate… Următoarele trucuri însă sunt mai accesibile muritorilor ce nu sunt prea des duși la piață: codița trebuie să fie verde, semn că este proaspăt cules, forma trebuie să fie simetrică, iar mărimea nici prea mare nici prea mică. Important este însă să fie greu. Indiciile acestea au fost simplu de reținut, deși mi-e greu să cred că există perfecțiune, chiar și în lumea pepenilor roșii.

Mai nepricepută ca oricând simțindu-mă citind multitudinea de indicii ce trebuie de luat în seamă în alegerea pepenelui roșu ideal, îi las pe alții la cumpărături. Nu mă dau însă înapoi de la consumarea lui, în cantități rzonabile, ca și în cazul dozelor de educație.

comments

comments