full screen background image

ITM vrea să stopeze munca “la negru”

Până pe 31 august 2017, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava desfăşoară acţiuni de informare şi conştientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată.

Astfel, se urmăreşte informarea entităţilor, persoane fizice şi persoane juridice, care desfăşoară activitate în domeniile care înregistrează o incidenţă crescută a muncii nedeclarate (construcţii, exploatarea şi industrializarea lemnului, alimentaţie publică, agricultură, industria textilă, micul comerţ, micii transportatori, industria alimentară şi prestările de servicii), precum şi informarea cetăţenilor, foşti, actuali ori viitori salariaţi în aceste domenii, cu precădere a grupurilor de persoane cu nivel de educaţie scăzut, persoane din zone izolate şi/sau defavorizate, elevi de liceu, studenţi etc., asupra principalelor reglementări legale din domeniu.

Este vorba despre Legea nr. 53/2003 republicată-Codul Muncii; Ordinul M.M.S.S. nr.64/2003, pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, cu modificările şi completările ulterioare; H.G. nr.500/2011, privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Informările vizează aspecte ca principalele reglementări cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă; – prevederile legale privind timpul de muncă şi timpul de odihnă; elementele care trebuie înregistrate în registrul general de evidenţă a salariaţilor şi termenele de transmitere a acestora; intensificarea, în perioada următoare, a acţiunilor de control privind identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, în toate domeniile de activitate.

În acest sens, inspectori de muncă din cadrul SCRM vor participa, până pe 31 august 2017, la întrunirile organizate la Primăria Suceava, Primăria Gura Humorului, Primăria Câmpulung Moldovenesc, Primăria Rădăuți, Primăria Vatra Dornei, Primăria Fălticeni, Primăria Siret, Direcția Silvică – Romsilva, DGASPC, Inspectoratul Școlar Suceava, precum și la nivelul angajatorilor de pe raza județului Suceava.

“În vederea participării la aceste actiuni cei interesați sunt rugați să se adreseze instituțiilor mai sus menționate sau Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava.”, a precizat Romeo BUTNARIU, şeful ITM Suceava.

comments

comments