full screen background image

Bilanțul atentatului antișiit într-un cartier din Kabul a crescut la 24 de morți

Cel puțin 24 de persoane și-au pierdut viața, iar 42 au fost rănite în explozia unui vehicul capcană într-un cartier din vestul capitalei afgane Kabul, luni dimineață, în apropierea reședinței unui responsabil al minorității șiite hazare, potrivit unui nou bilanț anunțat de Ministerul de Interne afgan, citat de France Presse.

Atacul intervine la un an după primul atentat împotriva acestei minorități comis de gruparea jihadistă Statul Islamic în centrul capitalei afgane, notează agenția de presă franceză.

“24 de persoane au decedat și 42 au fost rănite în atentatul din această dimineață din Kabul. O mașină capcană a fost propulsată într-un autobuz ce transporta angajați ai Ministerului Minelor”, a indicat pentru AFP Najib Danish, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Același bilanț al morților este consemnat și de agenția DPA, potrivit căreia explozia s-a produs în apropierea reședinței lui Mohammad Mohaqiq, unul dintre vicepremierii guvernului condus de premierul Abdullah Abdullah.

Citându-l pe purtătorul de cuvânt menționat, DPA relatează că trei mașini și 15 buticuri au fost distruse în urma deflagrației.

Atacul a fost revendicat de talibani, anunță DPA. O declarație semnată de Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, și trimisă prin aplicația Telegram, anunță că atacurile au vizat două autobuze aparținând Directoratului Național Afgan al Securității (NDS), agenția de spionaj a țării, și susține că au fost ucise 37 de persoane.

Un responsabil al Ministerului de Interne a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că agenți de pază și civili și-au pierdut viața în explozia survenită înainte de 07:00, ora locală (02:30 GMT).
Atacul a vizat, se pare, reședința liderului comunității hazare Mohammad Moqaqeq, deputat în parlament, a indicat purtătorul de cuvânt al acestuia Omid Maisom, citat de France Presse.

Vehiculul capcană, la volanul căruia se afla un atentator sinucigaș, a explodat în fața primului punct de control instituit înaintea reședinței lui Mohammad Moqaqeq. “Credem că atacatorul a vrut să ajungă la casa domnului Moqaqeq, dar agenții de pază l-au oprit”, a indicat Omid Maisom.

Comunitatea hazară comemorează luni — cu prilejul unei prime sărbători conform calendarului său religios — victimele atentatului din 23 iulie 2016 împotriva unei manifestații la care se adunaseră mai multe mii de reprezentanți ai săi în capitala Kabul, atac soldat cu 84 de morți și 300 de răniți.

Acesta a fost primul atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic în Afganistan.

De atunci, Statul Islamic a câștigat teren în nordul Afganistanului, lovind în mod repetat moschei și mulțimi șiite din această țară. Între aceste atacuri figurează cele de la Kabul și Mazar-i-Sharif (nord), în octombrie, cu ocazia sărbătorii musulmane Ashura, ziua de comemorare a martirajului imamului Hussein. Cel mai recent din această serie a avut loc la 16 iunie, la încheierea Ramadanului.

Comunitatea hazară, o minoritate șiită de circa trei milioane de persoane, îndelung discriminată și marginalizată, este cunoscută ca fiind una dintre cele mai deschise din Afganistan, în special în ceea ce privește drepturile femeilor.

AGERPRES

comments

comments