full screen background image

Preotul arhimandrit Damaschin Luchian va fi hirotonit episcop – vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Duminică, 23 iulie, preotul arhimandrit DAMASCHIN LUCHIAN va fi hirotonit episcop – vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Evenimentul va avea loc în cadrul unei slujbe la Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”, la care vor participa Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Slujba de ipopsifiere a noului Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va avea loc în seara zilei de 22 iulie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală „Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la finalul slujbei Vecerniei, în jurul orei 18:30. Ipopsifierea reprezintă slujba specială prin care se face anunțarea și chemarea la treapta de arhiereu a episcopului ales. Slujba Vecerniei va începe la ora 17:00.

Duminică, 23 iulie 2017, de la ora 7:00, se va oficia la Catedrala Arhiepiscopală slujba Utreniei, în cadrul căreia Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, Episcop Vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, va citi înaintea ierarhilor prezenți mărturisirea de credință, după care va semna actul oficial prin care își asumă mărturisirea de credință, precum și slujirea și misiunea ce vor urma. Sfânta Liturghie va fi săvârșită începând cu ora 9:00 de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, candidatul va fi hirotonit episcop după rânduiala liturgică.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii se va da citire Actului Patriarhal, prin care noul episcop este recunoscut ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura de „Dorneanul”, după care vor fi rostite alocuțiuni din partea ierarhilor, a invitaților și a autorităților centrale și locale.

Tuturor celor care vor lua parte la acest eveniment important din viața Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanții Arhiepiscopiei le adresează invitația de a vizita mănăstirile din Eparhia Sucevei și Rădăuților.

Arhimandritul Damaschin Luchian, pe numele de botez Ioan Daniel, s-a născut pe data de 24 iunie 1981 în localitatea Dornești, judeţul Suceava, din părinții Constantin și Elena. A urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, licențiat cu lucrarea „Paternitate și filiație duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate și înnoire”, sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan Cristinel Teșu și cursuri postuniversitare de masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” București, secția Doctrină și Cultură, încheiate cu susţinerea lucrării de dizertație „Paternitate și filiație duhovnicească în scrisorile Sfinților Varsanufie și Ioan din Gaza”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Vasile Răducă.

A fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 18 decembrie 2005, find pe rând ghid, casier şi secretar.

comments

comments