full screen background image

Românii fumează 10% din ţigările de contrabandă din UE

Românii au consumat anul trecut 4,41 miliarde de ţigarete de contrabandă, reprezentând aproape 10% din cele 48 de miliarde de ţigări de contrabandă intrate în Uniunea Europeană, arată un sudiu asupra contrabandei şi efectelor ei la nivelul Europei realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute (RUSI), publicat vineri.

„România se află pe un îngrijorător loc 6 în UE ca volum de ţigări de contrabandă consumate, după Franţa (8,96 miliarde), Polonia (6,16 miliarde), Marea Britanie (5,55 miliarde), Germania (4,8 miliarde) şi Italia (4,43 miliarde)”, arată studiul.

În România, ponderea contrabandei de ţigări este de 16,4% din piaţă, cea mai mare din grupul celor şase state, raportată la consumul total de ţigarete. în Polonia, contrabanda are o pondere de 15%, urmată de Franţa (14,8%), Marea Britanie (14,3%), Italia (5,8%) şi Germania (5,2%).

În plus, circa 60% din ţigaretele de contrabandă din România sunt aşa-numitele illicit whites, adică ţigarete a căror ţară de provenienţă nu poate fi determinată.

Studiul realizat de KPMG arată că nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, din cauza celor 2.000 de km de graniţă cu state din afara UE, în care ţigările costă o treime din preţul de vânzare din România, precum şi din cauza accesului facil la produse de contrabandă.

„Conform Eurobarometrului 2016, 83% dintre românii intervievaţi au primit oferte de ţigări de contrabandă chiar pe stradă, cu 40% mai mult decât media europeană, ceea ce dovedeşte îndrăzneala tot mai mare a traficanţilor de ţigări, încurajată de profitabilitatea ridicată şi riscurile reduse, precum şi nevoia de intensificare a eforturilor autorităţilor pentru combaterea fenomenului”, mai arată studiul.

Raportul arată că 9% din totalul ţigaretelor consumate în Europa în 2016 au fost ilegale. Cele 48 de miliarde vândute pe piaţa neagră din Europa au costat guvernele europene circa 10 miliarde de euro, reprezentând taxe neîncasate.

Ucraina a înlocuit Belarus ca principală sursă de ţigări de contrabandă la nivelul Uniunii Europene, cu o pondere de 12% din ţigările de contrabandă înregistrate în UE.

Şase ţări (Franţa, Polonia, Marea Britanie, Germania, Italia şi România) reprezintă 71% din consumul total de ţigări de contrabandă de la nivelul Uniunii Europene.

Principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă din România sunt Ucraina şi Moldova, unde ţigările costă în medie mai puţin de 4,5 lei, mai relevă documentul.

Un studiu publicat la sfârşitul lunii iunie arată că ţigările provenite din contrabandă au reprezentat în luna mai 15,1% din piaţa românească, în scădere de la 15,2% în martie sau 16,2% în ianuarie, în condiţiile în care autorităţile au intensificat activităţile de control din vămi. Acest studiu a fost realizat de compania de cercetare Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului.

Studiul Novel Research relevă că regiunea Nord-Est (şase judeţe din Moldova), în care contrabanda cu ţigări din Ucraina este larg răspândită, înregistrează o scădere a ţigaretelor vândute ilegal, în timp ce regiunea Nord-Vest (nordul Transilvaniei, care are două judeţe frontaliere cu Ucraina) se confruntă cu o creştere a contrabandei.

News.ro

comments

comments