full screen background image

Grindeanu atacă la CCR votul la moțiunea de cenzură

Premierul încă în funcție, Sorin Grindeanu, a trimis către Curtea Constituțională o sesizare cu privire la votul la vedere care a fost dat în Parlament la moțiunea de cenzură ce a dus la căderea Cabinetului său.

În scrisoarea trimisă CCR, Sorin Grindeanu susține că modul în care a fost exprimat votul ar fi creat un conflict juridic de natură constituțională. „Apreciez că modalitatea de exprimare a votului din data de 21 iunie 2017 cu privire la moțiunea de cenzură, desfășurată în condiții neregulamentare, a conturat un veritabil conflict juridic de natură constituțională între autoritățile publice datorită efectului direct al rezultatului votului asupra Guvernului”, se arată în sesizarea premierului interimar.

Fostul prim-ministru PSD invocă, drept argumente în favoarea sesizării, art. 113 din Constituția României și articole din Regulamentul activităților comune alee Camerei deputaților și Senatului, care stabilesc că votul este secret, exprimat cu bile.

„Având în vedere rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, precum și de unică autoritate de jurisdicție constituțională în România, fără a solicita anularea adoptării moțiunii de cenzură din data de 21 iunie 2017, vă adresez rugămintea de a examina condițiile votării de către senatori și deputați a acestei moțiuni și de a impune Parlamentului respectarea, pe viitor, a dispozițiilor constituționale și legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari”, își încheie fostul prim-ministru PSD scrisoarea adresată președintelui CCR, Valer Dorneanu.

Sorin Grindeanu s-a arătat nemulțumit de modul în care au fost obligați să voteze parlamentarii PSD și ALDE, cu bilele la vedere, și în conferința de bilanț susținută miercuri la Palatul Victoria.

„Ce s-a întâmplat la moţiunea de cenzură, acel spectacol cu rânduri de filtre şi cu arătatul votului, nu ar trebui să se mai întâmple în Parlamentul României. Este o chestiune care ţine şi de lege şi de demnitate şi de onoare. I-am rugat pe cei de la Secretariatul General, poate găsesc o soluţie până mâine, de a face o solicitare la Curtea Constituţională, în numele Guvernului, prin care să găsim o modalitate de a proteja dreptul parlamentarilor de a-şi exprima votul fără nicio constrângere. Votul trebuie să fie secret”, a declarat premierul interimar.

El şi-a exprimat speranţa că se va găsi o soluţie „să se spună «stop» acestor practici, mai ales în Parlamentul României”.

”Sper să găsească o soluţie. Repet, pentru viitor, pentru ce va fi după. E bine pentru sănătatea democraţiei noastre să avem aşa ceva. Dacă nu vor găsi cei din Secretariatul General până mâine, poate că viitoarea echipă guvernamentală va găsi o soluţie prin care să sesizăm Curtea şi să se spună «stop» acestor practici, mai ales în Parlamentul României”, a mai spus Grindeanu.

comments

comments