full screen background image

Grupul de iniţiativă locală “Rădăuţiul Civic” ajută 17 copii proveniți din familii dezbinate

Grupul de iniţiativă locală Rădăuţiul Civic şi-a propus să vină cu iniţiative care corespund nevoilor cetăţeni ai municipiului, astfel încât îi invită pe toţi membrii comunităţii locale să susţină o cauză şi să adune bani pentru cofinanţarea necesară ajutorării copiilor de la Casa de tip familial “Universul Copiilor” din Rădăuţi să aibă parte în această vară de o tabără la mare.

În prezent acolo sunt 17 copii proveniți din familii dezbinate sau ai căror părinți au fost decăzuți din drepturi, cu vârste cuprinse între 8-9 ani (clasa a II-a) și 18 ani (clasa a XI-a).

Consiliul Județean Suceava le asigură cazare și masă și bani de rechizite școlare, însă mulți dintre ei nu au ieșit niciodată din această zonă. Grupul de iniţiativă, condus de Luca Ciubotaru, s-a gândit că ar fi o bucurie imensă pentru ei să vadă marea, majoritatea pentru prima dată, așa că s-au gândit să propună Primăriei Rădăuți să sprijine o tabără educativă pentru acești copii în lunile de vară.
Din anul 2016, Primăria Municipiului Rădăuți acordă conform Legii nr. 350/2005 finanțări nerambursabile pentru domenii stabilite de Consiliul Local. În anul 2016 alocările s-au făcut pe 3 domenii: culte, sport și domeniul social în valoare totală de 390.000 lei. Anul acesta, domeniile stabilite au fost culte (100.000 lei) și domeniul social (140.000 lei). Văzând această oportunitate, în grupul „Rădăuțiul civic” s-a luat decizia să se propună primăriei spre finanțare acest proiect, o tabără educativă care pe lângă șansa dacă acestor copii de a vedea marea, va conține o serie de activități educative pe diverse teme.

Dat fiind faptul că grupul, „Rădăuțiul civic” nu are încă personalitate juridică și nu este ONG, proiectul a fost depus pe o persoană fizică, pe numele Lucian Popescul, posibilitate oferită chiar de Legea 350/2005 privind finanțările nerambursabile. Regulamentul menționează că orice solicitant trebuie să asigure o cofinanțare de minim 10% și acesta este punctul în care se solicită ajutorul cetăţenilor. Bugetul total al proiectului (cazare, masă, transport și materiale pentru activitățile educative) este în sumă de 12.938 de lei, deci va trebui să se asigure o cofinanțare de cel puțin 1300 de lei (10%). Este primul proiect cu un asemenea impact al grupului civic și el nu poate fi făcut decât împreună cu cetățenii din Rădăuți.

Se pot face donaţii prin transfer bancar direct în contul lui Lucian Popescul, cel care va depune proiectul pentru grupul „Rădăuțiul civic”: Bancă: Piraeus Bank Suceava / Numărul de cont: RO72PIRB3500487871001000 / Titular: Popescul Lucian-Constantin, Adresă: Str. Volovățului, nr. 73, Rădăuți, cu mențiunea Donaţie cofinanţare tabără pentru copii Rădăuţi.
Cei interesaţi să ajute copiii de la “Universul copiilor” Rădăuți pot să doneze cash, toate donațiile fizice fiind ulterior virate în contul bancar de mai sus: Lucian Popescul (0768 258 583) sau Florin Tiperciuc (0732 124 309).
În mai puțin de o zi de la lansarea proiectului la Rădăuţi, cei implicaţi au reuşit să adune suma de 1300 de lei pentru cofinanțarea de care este nevoie pentru a depune autorităților propunerea de proiect privind tabăra de vară educativă pentru cei 16 elevi de la Casa de tip familial „Universul Copiilor” din Rădăuți. Astăzi, vineri 23 iunie, se pregătesc ultimele documente administrative și luni vor depune proiectul pentru tabăra de vară educativă. În situația în care proiectul nu va fi acceptat spre finanțare, persoanele care au donat vor fi contactate pentru a li returna suma donată sau pentru a o redirecţiona.

Luca Ciubotaru, cel care a infiinţat grupul de iniţiativă locală „Rădăuţiul civic”, are un CV impresionant:
Şef de promoţie al Colegiului Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” (2010);
– Cel mai tânăr Cetăţean de Onoare al Municipiului Rădăuţi (2015);
– Delegat de Tineret al României la O.N.U (2014-2015);
– Preşedinte fondator al A.S.D. (Asociaţia Studenţilor la Drept) al Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi;
– Consilier al Ministrului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (nov.2015-ian.2017);
– Consilier la Departamentul pentru Reforma Instituţională şi Constituţională al Administraţiei Prezidenţiale, la Cotroceni (feb.2017-prezent);

În luna iunie 2017 a pus bazele grupului de iniţiativă “Rădăuţiul civic” cu scopul de a stimula implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţii, de a identifica soluţii la problemele locale.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments