full screen background image

20 iunie – “Sportivul” în vacanță

Nu de mult timp s-a încheiat anul școlar pentru cei mai mulți dintre elevi, iar în ultimile zile de școală, printre urările de “vacanță plăcută”, cei mici au primit și câteva recomandări din partea unora dintre profesori, în privința a ceea ce ar fi bine de lucrat în vacanță.

Drept pentru care iar s-au stârnit discuții. Sunt sau nu sunt temele pentru vacanță interzise? Mie, ordinul de ministru ce se pronunță în această problemă îmi este foarte clar: “în perioada vacanței, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial”. Nu-mi sună deloc a interzicere, dar nici a încurajare. Drept urmare, fiecare poate decide, în funcție de nivelul clasei, în funcție de stilul de lucru al elevilor.

Eu una am asemănat mereu temele cu un antrenament al unui sportiv de performanță. Clar, are nevoie de odihnă după o competiție prelungită, mai ales dacă ține cât două semestre. Odihnă și relaxare. Dar, după o vreme, când se apropie o nouă competiție, antrenamentul trebuie reluat. Într-un ritm mai puțin alert, mai puțin intens și complicat. De ce? Pentru că dacă nu o face, riscă să facă febră musculară la primul efort mai intens.

Deci lucrul în vacanță, după o perioadă în care și-au încărcat bateriile, nu face altceva decât să-i readucă la forma ce i-ar putea ajuta să înceapă școală nu cu dureri de cap, ci cu zâmbetul pe buze.

Alegerea însă rămâne în dreptul fiecăruia. Pentru că nu toți își propun să fie ,,sportivi de performanță”. Și nici nu-i cum să fie așa.

Drept să spun, eu n-am auzit încă de note de patru obținute de elevi pentru că nu și-au făcut temele pentru vacanță. Și asta nici înainte de discuțiile acestea legate de ordinul de ministru despre temele pentru acasă sau vacanță. Niciun profesor nu-și va pedepsi elevul pentru că nu a lucrat nimic în vacanță, dar cu siguranță îl va felicita pe cel care a preferat să “se încălzească” din timp.

Cât despre citit în vacanță… aici chiar n-am niciun dubiu. De citit e loc și timp mai ales în această perioadă. Fără indicații cu termen de obligativitate, fără fișe de lectură lungi și complicate. La cât de lungă este vacanța, să citească măcar din plictiseală, dacă nu din plăcere sau pasiune.

Rămâne deci o alegere și aceasta în dreptul fiecăruia, “sportiv” sau “antrenor”.

comments

comments