full screen background image

30 mai – La altitudine

Pentru că intrăm calendaristic în vară, încep să le văd pe toate în altă lumină. Și chiar dacă e o perioadă aglomerată, datorată finalului de an școlar, chiar multe fiind de făcut, mi se pare ușor. Poate se datorează și faptului că le fac cu mai multă bucurie.

Și uite că, în perioade dintr-astea, devenim mai conștienți de faptul că atitudinea pe care o aveam față de cele ce ni se întâmplă în jur e decisivă. Privind cu bucurie spre cele ce sunt de făcut și punând tot bucurie în acțiunile noastre, e aproape imposibil să nu ne iasă așa cum ne dorim. Iar dacă ne ies toate cum se cuvine și cei din jur vor fi mulțumiți. Iar confirmarea valorii, dacă e nevoie de ea, e inevitabilă. Cu alte cuvinte, atitudinea îți schimbă altitudinea.

Căci despre atitudine face zicere doza de astăzi. Atitudinea pe care, vrând-nevrând, o manifești vis-a-vis de cele ce te înconjoară.
Probabil că ați mai auzit ziceri de genul ,,străduiește-te să te confunzi cu succesul și vei deveni succesul însuși”. Și eu le-am auzit de multe ori, de la specialiști și nespecialiști în domeniul dezvoltării personale. Iar atitudinea pe care o aveam la început era una de neîncredere. Pentru că îmi ziceam că nu e suficient să-ți dorești un lucru și să visezi cum îți va fi atunci atunci când îl vei obține. Și că ingredientul principal e munca. Munca multă, ce presupune eforturi pe măsură. Și cred că aici am greșit uneori. Anticipând mai mult efortul drumului spre cele dorite, decât bucuria pe care aș putea-o simți în împlinirea visului. Și cum în viață obținem de cele mai multe ori nu ceea ce vrem, ci exact ceea ce suntem, ceea ce gândim și simțim, exact de asta am avut parte: de efort suplimentar pentru a obține lucrurile dorite.

De la o vreme încoace, însă, cred că m-am înțelepțit. O fi vârsta de vină! Mi-a trebuit cam mult să-mi schimb atitudinea, dar uite așa mi-am schimbat și altitudinea. Și fac demersuri ca cei mai tineri din jurul meu să aibă o atitudine mai constructivă decât am avut-o eu multă vreme. De aceea îi sfătuiesc să privească spre toate pe care le au de realizat, dacă nu au făcut-o până acum, cu mai multă bucurie.
Pentru că ne propunem lucruri a căror finalitate ne aduce de cele mai multe ori acest sentiment. Și de ce doar finalul să fie unul fericit, când și drumul poate fi la fel? Și dacă suntem pozitivi, optimiști și ne confundăm cu succesul, putem deveni chiar așa, succesul însuși. Dar ca să fim astfel, e necesar să câștigăm una dintre cele mai importante bătălii: aceea cu priopriul sine pesimist și obosit. Și dacă îl asediem cu bucurie și optimism va fi bine.

Închei cu o zicere care mi-a plăcut mult: ,,Cel ce se cucerește pe Sine, cucerește totul”. E aproape vară! Va fi soare, multă lumină, toate propice unei schimbări de atitudine și drept urmare și de altitudine. Până la cea maximă, ce înseamnă succesul în cât mai multe dintre cele propuse. Și sigur în vârf nu va lipsi nici doza de educație.

comments

comments