full screen background image

25 mai – De combătut alergii

E primăvară. O primăvară capricioasă, cu ploi, ninsori, dar și cu zile minunate, cu cer senin și copaci în floare. Parcă și anotimpurile încep să semene din ce în ce mai mult cu noi, oamenii. Cu toane.

Dincolo însă de toanele primăverii, ceva rămâne stabil. Alergiile. Sunt consecvente și dau de furcă în fiecare an câtorva dintre noi. Nu mă refer bineînțeles la genul acela de alergie pe care pare să ți-o provoace o persoană a cărei prezență dă naștere unei stări neplăcute. Alergiile la persoanele nocive sunt prezente în viața fiecăruia, indiferent de anotimp. Mă refer la alergiile cauzate de polen. Cele care încep pe la jumătatea lui martie și se sfârșesc prin iunie. Acelea care-ți umplu ochii de lacrimi fără să fii trist sau excesiv de fericit, care te fac să strănuți și fără guturai, care îți înfundă nasul și-ți dau dureri de cap chiar și atunci când cel mic nu are teme pentru acasă.

Să scapi de astfel de simptome definitiv se spune că e greu. Poți însă să le controlezi și să le ții la o distanță considerabilă, dacă apelezi la câteva remedii naturiste.

Primul remediu ar fi coacăzele negre. O infuzie de frunze sau fructe va face mult bine, datorită conținutului de polifenoli. Dacă magazinul de specialitate nu e în drumul vostru, cu siguranță însă drumurile de weekend v-ar putea duce prin locuri bătute cu bănuți galbeni de păpădie. Frunzele uscate ale păpădiei, infuzate timp de 5-10 minute, produc o licoare ce nu doar atenuează simptomele alergiei respiratorii, ci și detoxifică organismul. Dacă gustul păpădiei credeți că nu vă e pe plac, ați putea apela la miere. Trei lingurițe consumate pe zi pot face minuni în această problemă, stimulând și sistemul imunitar. Există și varianta pentru cei ce nu se împacă prea bine cu gustul dulce al mierii: ardeiul iute, cel care oprește secreția de histamine și alte substanțe inflamatoare responsabile cu simptomele alergiei.

Sunt convinsă ca vor fi vreo doi cârcotași ce se vor întreba de când am devenit cunoscătoare într-ale remediilor naturiste ce țin de alergii. De curând, ce-i drept, când l-am văzut pe cel mai vorbăreț elev al meu, redus la tăcere de lacrimile și strănuturile cauzate de o astfel de alergie. Și cum tot timpul e rost de a învăța câte ceva nou, am făcut-o, și de dragul lui.

O zi frumoasă să aveți! Fără alergii la polen. Pe cele la prezența anumitor oameni în jur, le puteți controla singuri. Cu educație, bineînțeles!

comments

comments