full screen background image

Proteste de amploare la Budapesta față de legea universităților

Mii de oameni au protestat, duminică, în centrul Budapestei şi au cerut guvernului să respingă legislaţia care ar forţa închiderea uneia dintre cele mai mari universităţi din ţară. Instituţia de învăţământ este finanţată de fundaţia miliardarului George Soros – unul dintre cei mai mari rivali ideologici ai actualului premier Viktor Orban.

Studenţii Universităţii Centrale Europene spun că noile amendamente guvernamentale fac practic imposibilă continuarea activităţii instituţiei – una dintre cele mai mari din sud-estul Europei, cu programe şi cursuri în mai multe limbi străine, programe de master şi doctorate. Cei mai mulţi protestatari spun că măsurile vizează practic limitarea libertăţii cetăţeneşti şi a educaţiei.

Premierul Viktor Orban nu este de acord cu ideea de societate deschisă, promovată de George Soros, şi vrea să transforme Ungaria într-o aşa-numită democraţie iliberală, în care democraţia să fie restrânsă, chiar dacă drepturile omului sunt respectate. Dar mulţi spun că şi libertăţile se restrâng din ce în ce mai mult – inclusiv cea de exprimare, libertatea presei şi educaţiei.

Principalul pretext al ofensivei lui Orban împotriva Universităţii Central-Europene a lui Soros este că diplomele acesteia sunt acceptate şi în Statele Unite, ceea ce ar însemna un avantaj nedrept în faţa celorlalte instituţii de învăţământ superior din Ungaria.

STIRI.TVR.RO

comments

comments