full screen background image

Evenimentul Planul pentru Tineri, la Fălticeni

În data de 19 mai, la Fălticeni, pe esplanada Centrală a orașului, a avut loc evenimentul Planul pentru Tineri (Act for Youth), organizat de Partidul Socialiştilor Europeni (PES) și Partidul Social Democrat împreună cu PES activists Suceava tineri ai TSD, parte a campaniei europene de implicare socială ACT FOR YOUTH! Pactul pentru Tineri.

„Sunt încântat că am fost ales Ambassador European al Planului pentru Tineret lansat de Partidul Socialiștilor Europeni, plan ce va revoluționa politicile europene pentru tineri din Romania si Europa. Sunt convins că astazi, la Fălticeni, împreună cu primarul orașului, cu o parte dintre consilieri locali, cu tinerii din TSD Fălticeni, cu colegii mei din România și din Europa, am reușit să punem bazele pentru realizarea Planului european Pentru Tineri. Ttrebuie sa spunem că planul european a integrează și inițiativa PES activists România, denumită #ȘansaLaCultură, pe care am lansat-o în urmă cu un an în jud. Suceava și prin care dorim creșterea accesului la cultură pentru tineri. Cultura contribuie la promovarea coeziunii sociale, precum și la creșterea solidarității și implicării tinerilor în rezolvarea problemelor sociale, elemente absolut necesare în orice democrație sănătoasă.

Scopul programului este de a crește conștientizarea problemelor tinerilor și de a mobiliza și implica mai mult noile generații în viața publică. În România, în același timp, au fost organizate mai multe astfel de acțiuni – în Falticeni, dar și în 13 orașe din țară. La nivel european campania ACT FOR YOUTH ! The European Youth Plan, sa desfășurat simultan în 73 de orașe din 23 de țări europene”, a declarat Gabriel Costache, președinte PES activists Suceava

“Este o inițiativă a social-democraților europeni, și anume realizarea unui pact european pentru tineri, o acțiune care anul acesta a început si aici, în Falticeni, ocazie cu care noi am prezentat programul nostru local pentru tinerii fălticeneni, sigur, idei din programul nostru local vor fi preluate de structura europeana a Partidului Social Democrat, PES activists, pentru a fi promovate și la nivel european”, precizează Cătălin Gheorge Coman, primarul orașului Fălticeni

“ACT FOR YOUTH are ambiția să schimbe modul deloc optimist în care tinerii percep viitorul lor și oportunitățile lor, pentru că toți membrii partidelor din Europa spun că tinerii din ziua de astăzi sunt neinteresați de politică. Dar noi vrem să creăm un plan pentru toți tinerii din Europa, pentru a fi atrași de politică și a avea o politică”, adaugă Gabriel Costache .

“Acest plan are 4 piloni — unul se referă la locurile de muncă — în România șomajul în rândul tinerilor este de 4 ori mai mare decât nivelul șomajului la nivelul populației. Vrem ca garanția pentru tineret să fie de 20 de miliarde de euro investiți în planul pentru tineret până în 2020 și tinerii din România să beneficieze de pe urma acestor investiții. Programul european Garanţia pentru tineret garantează tinerilor un loc de muncă adecvat, ucenicie, stagiu sau o oportunitate pentru continuarea studiilor în termen de patru luni de la terminarea studiilor obligatorii sau părăsirea loculului de muncă anterior. A fost un succes imens. Dorim să procedăm în așa fel încât această garanţie să fie permanentă, să-i mărim finanţarea până la 5 miliarde Euro anual și să ridicăm vârsta limită la 30 de ani.

Al doilea pilon este educația și vrem ca Programul Erasmus să crească și să fie în beneficiul tuturor tinerilor din Europa. Extinderea accesului la programele de schimb Erasmus+ este una dintre poveștile de succes ale UE, oferind oportunităţi de schimb capabile să schimbe vieţile tinerilor, deschizându-le minţile și ajutându-i să își clădească atât cetăţenia europeană, cât și viitoarea lor carieră. Totuși, doar câteva persoane pot beneficia de acest program. Dorim să extindem și mai mult accesibilitatea și să creștem finanţarea Erasmus+, pentru ca elevii de liceu, ucenicii tehnici și profesionali să poată beneficia mai mult de pe urma acestui program.

Al treilea pilon este Cultură Accesibila Tuturor. Tinerii trebuie să fie încurajaţi să participe la activităţi culturale și să acceseze performanţele și moștenirea culturale. Dorim să vă prezentăm Cecurile europene de tineret pentru activităţi culturale – acces liber pentru toţi tinerii din UE la evenimente culturale și spatii de cultură. Iniţiative similare acestui Cec pentru cultură au fost deja lansate în ţări precum Italia și Malta,introduse de guvernele social-democrate din aceste ţări.Vrem o cultură accesibilă pentru toți tinerii din Europa, vrem acces la cultură, la cinema, la cărți, la biblioteci.

Și ultimul pilon este Introducerea unei Garanții Europene pentru copii.

Mai mult de 1 din 4 copii din UE sunt expuși riscului sărăciei sau excluderii sociale. Nu mai putem tolera o asemenea situaţie. Facem apel la UE să elaboreze o Garanţie europeană pentru copii care să-i asigure fiecărui copil european, expus riscului sărăciei, acces gratuit la servicii medicale de calitate, educaţie de calitate, servicii de calitate pentru îngrijirea copiilor, locuinţă decentă și hrană adecvată. Fiecare al treilea copil din România este privat de lucrurile esențiale pentru viața lui și aceste lucruri trebuie să se schimbe.”, a încheiat Costache.

comments

comments