full screen background image

Festivalul Internaţional de Muzică „Blues Con-Fusion”, 29 iunie – 1 iulie, la Suceava

Festivalul Internaţional de Muzică Blues Con-Fusion este o poveste dincolo de un eveniment. S-a născut din pasiune, din spiritul muzicii, din recunoștința pe care prietenii lui Fani Adumitroaie, un bluesman al Suceavei, i-au adus-o după ce acesta s-a stins din viață. An de an „Blues Con-Fusion” s-a transformat într-o manifestare a orașului, cu mai mulți participanți, artiști şi public, și în locații din ce în ce mai mari. A devenit într-un mod spectaculos un element din identitatea culturală Sucevei, un eveniment cu însemnătate națională, un fenomen regional comparabil cu festivalurile de gen din Europa. Fani a rămas o emblemă a festivalului. De-a lungul timpului am avut invitaţi de marcă din aproape toate ţările europene şi USA, o diversitate de genuri muzicale apropiate blues-ului.

Cu fiecare ediţie ce a trecut, a crescut prestigiul și importanța festivalului în special datorită artiștilor care au urcat pe scenă. 2016 a marcat un an extraordinar în istoria festivalului, iar 2017 este cel mai important an de până acum și aduce:

– MATT SCHOFIELD ( UK) – artistul blues al anilor 2010, 2011, 2012, inclus în British Blues Hall Of Fame, unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale. Născut la 21 august 1977 în Manchester, Matt s-a mutat de câţiva ani în Florida. Revistele de specialitate îl aşează alături de Eric Clapton, Peter Green sau Robben Ford, în vreme ce alţii îl consideră cel mai bun cântăreţ de blues al generaţiei sale. Proiectul actual presupune patru artişti extrem de talentaţi, din Statele Unite şi Anglia, iar turneul european include, pe lângă Suceava, România şi oraşe importante din Germania, Austria, Belgia, Franţa şi Cehia.

– A.G. WEINBERGER (Ro) – cel mai cunoscut blues-man român, cu o vastă experienţă acumulată pe scene din Europa şi USA. Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi producător de albume, iniţiator al mişcării de cluburi, el este o certă autoritate în domeniu. După 1990, cînd s-au deschis graniţele, i se oferă posibilitatea unor turnee în Germania, Elveţia, Israel, Turcia şi Ungaria, pentru ca, mai apoi să plece pentru câţiva ani în “exil” în USA.

– JOE RUSI & The Mighty Mojitos (No) – nominalizat Grammy pentru ultimul său album, Joe propune anul acesta un show cu totul special. Un artist cu multiple distincţii culturale norvegiene, un obişnuit al topurilor de specialitate, profesor de muzică la o prestigioasă şcoală scandinavă, Mircea Rusi va susţine şi anul acesta, pe lângă recitalul propriu-zis şi un seminar gratuit dedicat elevilor pasionaţi de muzică.

– TRANS EXPRESS (Ro, Hu, Au) – un super-grup, alcătuit din muzicieni de marcă din 3 ţări diferite, condus de Rareş Totu, grupul aniversează anul acesta 30 de ani de la înfiinţare. Turneele din Europa de Vest, din anii 90, culminând cu un open-act pentru show-ul Deep Purple, îl recomandă ca pe un exponent al southern-rock-ului. Trupa îi are în componenţă, pe lângă Rareş, pe Peter Borza – vocal, Norbert Soos – keyboards, Karoly Viski – bass şi Adi Tetrade – tobe.

– MARIUS DOBRA BAND (Au, Hu) –este un împătimit al blues-ului electric cu influenţe texane, moderne, un show-man complet. Marius este un român stabilit de ceva vreme în Austria şi este un invitat permanent al scenelor de blues de acolo. A reprezentat România cu succes la European Blues Challenge în 2015.

– AXIS (Ro, Se) – un trio tânăr, expresiv cu muzicieni din Timişoara şi Belgrad, aflat la început de carieră, cu o abordare expresivă şi rafinată, dar şi pasională a standardelor de blues.

– ANDREI CERBU & The Crossroads (Ro) – Andrei este, cu siguranţă, cel mai bun chitarist al generaţiei sale, premiat, pe lângă concursurile din ţară, şi în Hollywood cu 2 medalii de aur, una de argint şi una de bronz la diverse categorii muzicale. La doar 14 ani are déjà experienţa scenelor mari, iar apetitul lui pentru Jimi Hendrix şi Stevie Ray Vaughan l-au determinat să îşi construiască o formulă de trio cu doi muzicieni ieşeni.

Aşa cum ne-am obişnuit, vor mai fi nume importante ale mişcării de blues din România şi surprize pe toată durata festivalului, pentru că această manifestare a reuşit să adune, de-a lungul anilor, tot mai mulţi oameni interesaţi de fenomen.

 

Programul include trei zile de festival, cu concerte joi, vineri și sâmbătă seara, urmate de câte o sesiune de jam session. Pentru că a devenit o manifestare culturală a regiunii, 2017 va aduce și o componentă educațională, prin organizarea de work-shopuri pregătitoare în liceele din Suceava, un seminar pentru elevii de liceu susţinut de artişti români şi străini și chiar demo-uri în parcul central din Suceava.
În acest an, A.G. Weinberger îşi va lansa volumul de scrieri “Singular” tot în cadrul Festivalului

Va fi amenajată o zonă de campare gratuită, în vecinătatea scenei principale, unde, pe timpul zilei va fi amenajată o mică scenă pentru cei care vor să cânte.

În 2017 gazda concertelor din cadrul festivalului va fi tot legendara Cetate de Scaun a lui Ștefan cel Mare unde, la scena principală, vor concerta câte 4 trupe pe seară. Locația permite cea mai buna infrastructură pe care a avut-o până acum concertul. Sesiunile de jam session vor fi în restaurantele din oraş, cu capacităţi care să permită accesul a 200 de persoane, pe parcursul a trei nopţi.

De asemenea, pentru sponsori și parteneri se va organiza un eveniment privat cu artiștii înainte de evenimentele publice, care va conţine lansarea filmului „The Story, The City, The Blues” dedicat ediţiei 2016 a Festivalului, precum şi recitaluri ale unora dintre artiştii prezenţi în ediţiile trecute.

Programul detaliat

Joi, 29 iunie
Esplanada Casei de Cultură, ora 19.00 – Lansare de carte A.G. Wienberger, jam session

Vineri, 30 iunie
Cetatea de Scaun a Sucevei
– Ora 19.00 – mini-recitalul elevilor prezenţi la Seminar
– Ora 19.30 – Axis
– Ora 20.30 – Trans-Express
– Ora 22.00 -A.G. Weinberger
Restaurant Oscar Wilde – ora 00.30 jam-session

Sâmbătă, 1 iulie
Cetatea de Scaun a Sucevei
– Ora 19.00 – Andrei Cerbu & The Crossroads
– Ora 19.30 – Marius Dobra Band
– Ora 20.30 – Joe Rusi
– Ora 22.00 – Matt Schofield
Restaurant Oscar Wilde – ora 00.30 – jam-session

 

Blues Con-Fusion a devenit un reper cultural important al acestei regiuni, şi a consolidat o formulă sustenabilă prin care arta, divertismentul și educația „fuzionează”. Alte arte, ca filmul, pictura, fotografia, literatura se alătură şi ele acestui eveniment. Dincolo de faptul ca a devenit unul din cele mai emblematice elemente de personalitate a orașului Suceava, acest fenomen reprezintă și o platforma de promovare a tinerelor talente și de realizarea de noi proiecte.

Festivalul are nevoie de susținerea mediului de afaceri, nu doar pentru că este un instrument eficient de promovare a brandurilor locale, ci și pentru că astfel se dezvoltă infrastructura culturală a orașului și a regiunii. Ca în fiecare an, Festivalul beneficiază de asocierea cu Primăria Suceava, Consiliul Local Suceava, Centrul Cultural şi Muzeul Bucovinei sau USV, dar îşi găseşte suport şi în mediul de afaceri din zonă. Consolidarea și dezvoltarea parteneriatelor cu instituţiile statului, precum şi cu mass-media, reprezintă un factor esențial în succesul manifestării. BLUES CON-FUSION este un festival de nivel european, cu expunere internaţională.

Alte detalii veţi putea găsi pe pagina de Facebook a Festivalului www.facebook.com/BluesConFusion precum şi pe siteul oficial suceavablues.ro.

comments

comments