full screen background image

Lansare de carte pentru copii, la Biblioteca Bucovinei

Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” Suceava organizează joi, 18 mai, de la ora 14.30, în Sala de artă “Elena Greculesi”, o lansare comună de carte – “Povești de familie”, de Cătălina Gheorghian, şi “Povești din Țara Copiilor Fericiți”, de Petre Crăciun.

Despre volumul “Povești de familie”, ne spune mai multe chiar autoarea, Cătălina Gheorghian:

„Povești de familie” cuprinde nouă povești, create în culcușul nostru călduros, de acasă, la somnul de amiază, între cei doi copii mai mari, Ecaterina și Efrem, care, uneori, mă provocau cu câte un personaj, pe care își doreau să îl prind într-o poveste.

Pentru că „exploatasem” îndeajuns o parte din poveștile clasice, am compus pentru Ecaterina și prima poveste din volum „Când doi se ceartă pentru o … Prăjiturică”, când ea nu avea încă împliniți trei anișori, iar pe măsură ce creștea, Ecaterina, încă de mică, o „devoratoare” de cărți de povești, mi-a lansat adevărate provocări și dialoguri între personaje de poveste, îndrăgite de ea: „Hai, mama, eu sunt Ursul Panda, tu, Girafa”, „Eu sunt Beculețul, tu ce vrei să fii?”

Așa că, pe măsură ce am intrat în jocul ei, se legau și firele de poveste. Totul a început cu „Mama, îmi spui o poveste, de acolo, din guriță la tine?”, iar personajele au fost alese de copiii noștri, odată cu nevoile lor de bază, odată ce prindeau drag de un anumit obiect, personaj sau pornind de la fricile lor, nelămuririle lor și chiar de la ale mele.

Darul poveștilor a venit de Sus, într-o perioadă mai dificil de depășit pentru mine și este o adevărată terapie de vindecare și de înviorare prin scris. Pentru asta sunt foarte recunoscătoare Bunului Dumnezeu și tuturor persoanelor care m-au ajutat și m-au susținut pe această cale.

Colaborarea cu domnul ilustrator, Gheorghe Strugaru a venit odată cu cei trei copiii ai dumnealui, participanți la Atelierele de Povești, pe care le-am ținut vara trecută, iar de atunci, în paralel cu serviciul solicitant și cu viața de familie, a reușit să treacă prin filtrul sufletului, frumoasele ilustrații pentru „Poveștile de familie”.

„Croitorașul cel viteaz în Tărâmul Firelor de Ață”, este o poveste pe care i-o dedic băiețelului nostru, Efrem, cel care a făcut o adevărată obsesie pentru papiote de ață colorate și pentru mașina de cusut. Odată făurită povestea, a plecat și obsesia lui. Îndrăgește în continuare domeniul croitoriei, dar nu mai doarme cu papiotele. Va fi o adevărată surpriză pentru el și pentru toți participanții, dramatizarea acestei povești, de către copiii cu care am lucrat și încă lucrez la Atelierele de Povești, sub îndrumarea prof. Alina Șandru de la Palatul Copiilor din Suceava.

„Prințesa Zara și Războiul cu Bunătăți” este o poveste ce o reflectă foarte bine pe fetița noastră, Ecaterina, care își dorea cu nerăbdare să vadă și să participe la un război adevărat. Pentru această poveste a avut un aport important în alcătuire, printr-un desen care m-a ajutat să schimb ideea de război adevărat, spre un război de bunătăți. Acum, Ecaterina își inventează propriile povești, pe care i le înregistrez și care sperăm că vor fi și ele prinse într-un volum, atunci când va ști să stăpânească bine arta scrisului.

Fiecare dintre noi, copil sau adult, se poate identifica cu personajele din povești, iar firul povestirilor și trăsăturile „eroilor” ne ajută de multe ori în plan emoțional, în depășirea propriilor frici, a frustrărilor sau problemelor cu care ne confruntăm. Poveștile sunt educative, iar prin ele putem ușor empatiza cu situații din lumea reală, îi putem înțelege mai bine pe cei din jur: părinți, frați, prieteni, colegi.

Vă așteptăm în marea familie a poveștilor, pentru a descoperi împreună toate poveștile cuprinse într-un mod elegant și delicat, în volumul „Povești de familie”, apărut la Editura Zorio, din București, al cărei director este domnul Petre Crăciun, ce își va lansa și dumnealui cartea „Povești din Țara Copiilor Fericiți”, în cadrul evenimentului.

Cătălina Gheorghian are 28 de ani şi este absolventă a Facultăţii Litere, Specializarea Jurnalism şi Ştiinţele Comunicarii, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, în anii 2008 – 2011. A colaborat cu “Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova, și cu Portalul “Doxologia”, în perioada 2011 – 2012.

comments

comments