full screen background image

Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, celebrată la Rădăuţi

La Rădăuți sunt programate o serie de activități de pomenire a eroilor neamului, cu prilejul Înălțării Domnului – Ziua Eroilor, organizate de Primăria municipiului, evenimente la care rădăuțenii sunt invitați să participe.

În săptămâna premergătoare sărbătorii de pe 25 mai, elevi și cadre didactice vor desfășura activitatea cu titlul ”Un erou, o floare”, prin alocarea unei zile din cadrul acțiunii Școala altfel. Activitatea va consta în întreținere și îngrijire monumente, cimitire, opere comemorative.

Sunt vizate Monumentul Eroilor Neamului, statuia lui Bogdan Vodă și cimitirul municipal Rădăuți.

Joi, 25 mai, la ora 11.30, în fața Primăriei se va forma coloana de participanți la depunerea de coroane, formată din polițiști locali, reprezentanți ai celor mai importante instituții ale statului, ONG-uri, partide politice, rezerviști militari, veterani de război.

De acolo, se va pleca spre Monumentul Eroilor Neamului din fața Mânăstirii Bogdana, unde va avea loc și o slujbă religioasă urmată de scurte alocuțiuni rostite de participanți.

Cei prezenți se vor deplasa apoi spre Cimitirul Municipal, unde vor depune coroane de flori, la Monumentul Ostașilor Români.

În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români.

În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Înălțarea Domnului comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments