full screen background image

Regizorul Alexander Hausvater, în studioul VIVA FM!

Regizorul superproducției ”Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, Alexander Hausvater, a fost astăzi invitat în cadrul emisiunii ”Dimineți Animate”, de la Viva FM.

Suceava se pregătește de sărbătoare pentru că, începînd de luni, debutează Zilele Teatrului Matei Vișniec, cu un eveniment care face mare cinste orașului nostru, o sărbătoare culturală, despre care Viva FM a tot vorbit în ultima perioadă, cu reprezentanții teatrului. Dacă aveți făcute rezervări la premiera spectacolului unde îl întâlniți pe Fernando Krapp, ar fi bine să le confirmați, altfel le pierdeți pentru totdeauna, și ceva ne spune că veți regreta.

Vorbim despre un spectacol în regia lui Alexander Hausvater. Regizorul a fost prezent în studioul nostru, alături de matinalii Andrada și Călin, și a vorbit despre marea premieră, ce va avea loc luni, 15 mai, la Teatrul Municipal Matei Vișniec, Suceava.

Ascultați mai jos, interviul integral cu regizorul Alexander Hausvater!

Alexander Hausvater s-a născut pe 11 iunie 1949, la București.

În anul 1959 a emigrat împreună cu familia în Israel. După o ședere în Israel (1959-1967), unde a absolvit cursurile Universității din Tel Aviv, a urmat cursuri de literatură dramatică la Dublin, unde a debutat ca regizor.

A debutat ca regizor cu spectacolul „Nazdravanul Occidentului” în 1971, la Teatrul Național Irlandez din Dublin. Spectacolul a fost interzis, din cauza pudibonderiei de atunci și pentru că se juca în limba celtică.

Între 1969 și 1972 a fost directorul artistic al Teatrului Peacock din Dublin.

Din 1971 locuiește în Canada.

A fondat Montréal Theatre Lab, al cărui director a fost între anii 1973 și 1979. A condus Teatrul L’Echiquier (1979-1985), iar din 1989 este directorul artistic al Teatrului L’Archipel. Între 1983 și 1987 a fost directorul Festivalului Quinzaine Internationale du Théâtre din Québec.

A predat la Universitatea Québec din Montréal, Școala Națională de Teatru, Universitatea McGill, Concordia și la Cégep de Saint-Hyacinthe, dar și la: National Theatre School, Montreal, Conservatoire d’Art dramatique, Quebec City, University of Ann Arbour, Ann Arbour Michigan, Polyvalente Baldwin Cartier, Pointe Claire, Quebec; University of Winnipeg, Manitoba, Tel Aviv University, Israel Lunacharski Institute (Gittis) Moscow, Russia, Laval University, Quebec City, University of Ottawa, Ottawa, etc.

În 1990 a revenit în România și a avut un succes răsunător cu “…au pus cătușe florilor”, după F. Arrabal.

În 1993 s-a dus din nou în România și a pus în scenă “La Țigănci”, după Mircea Eliade, ambele texte fiind adaptate de poetul Cristian Popescu. De atunci montează periodic în toată România, dar și în alte țări, opera sa teatrală însumând peste 160 de spectacole.

comments

comments