full screen background image

Șase premii pentru olimpicii români, la Balcaniada de Matematică

Lotul olimpic de matematică al României și-a trecut în palmares 6 medalii (o medalie de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz) la a XXXIV-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, desfășurată în perioada 2-7 mai, la Ohrid (Macedonia).

Medaliat cu aur și la Balcaniada de anul trecut, Mircea Ciprian Bonciocat (Colegiul Național ‘Tudor Vianu’ din București) a reușit să-și egaleze performanța, cu atât mai relevantă cu cât a fost obținută, din nou, cu punctaj maxim (40 de puncte). Medaliile de argint au revenit lui Mihnea-Gabriel Doica (Liceul Internațional de Informatică din București) și Dragoș Manea (Colegiul Național ‘Andrei șaguna’ din Brașov). Mihnea-Andrei Ocian (Colegiul Național de Informatică ‘Tudor Vianu’ din București), Andonie Ciocan (Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București) și Theodor-Mihai Ilian (Colegiul Național ‘Mircea cel Bătrân’ din Comstanța) au fost medaliați cu bronz.

Echipa României a fost coordonată de conf. dr. Cătălin Gherghe (Universitatea din București — Facultatea de Matematică și Informatică) și lector univ. dr. Mihai Chiș (Universitatea de Vest din Timișoara).

La ediția 2017 a Olimpiadei Balcanice (competiție de nivel regional) au participat echipe din 19 țări (11 cu statut permanent și 8 cu statut de invitat). Conform regulamentului de organizare și desfășurare, fiecare stat participant, cu excepția celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învățământul liceal, a căror vârstă nu depășește 20 de ani la data desfășurării competiției. Probele presupun rezolvarea individuală a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică și algebră, pe durata a patru ore și treizeci de minute.

comments

comments