full screen background image

Guvernul elvețian susține că amenințarea atacurilor teroriste ‘rămâne la un nivel ridicat’

Riscul producerii unor atacuri teroriste în Elveția rămâne ridicat și a sporit probabilitatea comiterii în Europa a mai multor atentate de către gruparea Statul Islamic (SI) și susținătorii acesteia, a anunțat marți Serviciul federal de informații elvețian (NDB), transmite Reuters.

”În Elveția, amenințarea teroristă rămâne la un nivel ridicat. Cea mai probabilă amenințare teroristă în Europa și în Elveția va continua să vină dinspre terorismul cu motivație jihadistă. Trebuie să ne așteptăm la mai multe atacuri”, a menționat NDB în raportul său anual de evaluare a riscurilor pentru securitate.

Potrivit raportului NDB, cel mai mare pericol este acela că indivizi sau mici grupuri inspirate din Statul Islamic ar putea realiza atacuri în Elveția sau pot folosi această țară pentru a complota în vederea comiterii altor atacuri.

NDB a menționat că a identificat peste 500 de utilizatori de internet cu conexiuni în Elveția care foloseau rețelele de socializare online pentru a răspândi ideile jihadiste.

Temerile referitoare la extremism și la potențiale atacuri i-au făcut anul trecut pe alegătorii elvețieni să susțină o lege care extindea autoritatea serviciilor de informații la monitorizarea traficului pe internet, al desfășurarea de drone și la piratarea sistemelor informatice externe.

Până acum Elveția nu a fost țintită în mod direct de un atac islamist, dar în cazul câtorva atacuri comise în Europa anul trecut există legături cu această țară.

În iulie 2016, doi bărbați care au luat ostatici și au ucis un preot în nordul Franței călătoriseră via aeroporturile din Geneva și Zurich.

Un alt bărbat, care a ucis cel puțin 12 persoane după ce intrat cu un camion în vizitatorii de la un târg de Crăciun din Berlin, trecuseră prin Elveția, unde este posibil să fi procurat o armă de foc.

”Nu este deocamdată clar dacă aceste legături cu Elveția au avut vreun rol în atacuri”, notează raportul NDB, potrivit căruia numărul celor care părăsesc Elveția pentru a lupta în Irak și Siria a scăzut.

AGERPRES

comments

comments