full screen background image

Tudorel Toader: Aștept cu interes decizia de mâine a CEDO

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că așteaptă cu interes decizia-pilot a CEDO de marți referitoare la situația din penitenciare și susține că Executivul a luat măsuri consistente pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori.

“Eu, ca ministru al Justiției, ce aș putea afirma în așteptarea deciziei CEDO? Că Guvernul a inițiat o serie de măsuri consistente, a inițiat o serie de măsuri consistente pentru înlăturarea acelor condiții precare din penitenciare, pentru îndeplinirea exigențelor stabilite de Convenție și de Constituția noastră și de jurisprudența CEDO: se modernizează parte din penitenciare, sunt construcții — extinderea altor stabilimente, altor penitenciare, avem două penitenciare noi, avem legea grațierii (…) care va rezolva secvențial o mică parte a problemelor din penitenciare, aveți legea recursului compensatoriu. Noi vom veni cu un proiect de lege pentru modificarea Codului penal, proiect care să fie complementar celor pe care astăzi, acum, le discutați dumneavoastră”, a declarat Tudorel Toader, luni, în fața senatorilor juriști reuniți pentru a discuta pe marginea proiectului legii grațierii.

El și-a exprimat speranța ca judecătorii CEDO să ia o decizie echilibrată, ținând cont de condițiile concrete din România.

“Cu referire la legislație, cu referire la aplicarea legislației în penitenciare, inclusiv de către comisiile de eliberări condiționate, cu referire la grațiere și la proiectul de lege cu care vom veni în scurt-scurt timp, în câteva zile, rămânem în așteptarea deciziei-pilot a CEDO și cu speranța faptului că judecătorii europeni cunosc situația din România, că judecătorii europeni nu se așteaptă ca peste noapte noi să fim cei mai buni și să îndeplinim cele mai ridicate standarde, judecătorii europeni să constate voința, determinarea, buna noastră credință spre ireversibilitate, spre îndeplinirea standardelor europene, spre respectarea cerințelor de detenție din penitenciare. Eu, personal, aștept cu mare interes decizia de mâine, eu personal sper într-o decizie echilibrată, care să înțeleagă condițiile concrete de la noi, decizie după care vom veni cu o foaie de parcurs (…) cu măsurile pe care le vom lua”, a completat ministrul Justiției.

De asemenea, Tudorel Toader i-a invitat pe senatorii juriști la o conferință ce va avea loc pe 18 mai privind politica penală.

“Vă invit domnule președinte și pe toți ceilalți care vă veți arăta interesați ca pe data de 18 mai să participăm împreună la o conferință simplu intitulată: “Cine face politica penală în România?” Pentru că politica penală făcută secvențial nu mai are acea previzibilitate și acea stabilitate”, a adăugat ministrul.

Comisia juridică a Senatului a decis luni să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de dezbatere la proiectul de lege privind grațierea de la 45 la 60 de zile.

AGERPRES

comments

comments