full screen background image

24 aprilie – De ce eu nu și el da?

Zilele trecute, m-am nimerit, într-un supermarket fiind, în vecinătatea unui micuț care cerea cu ochi mari și frumoși mamei să-i cumpere o pungă de chipsuri. Răspunsul categoric al acesteia a fost startul unui lung șir de rugăminți și întrebări ale micuțului, legate de refuzul primit. Întrebarea finală a fost una pe care o aud destul de des în astfel de situații: ,,De ce eu nu am voie și alți copii au voie?”… Chiar așa? De ce alți copii au voie să mănânce tot felul de chestii cu arome pe care nici tu, ca adult, nu ți-ai fi imaginat că pot fi puse într-o pungă? Și tocmai al tău copil nu poate să se bucure de aceste gusturi? Răspunsul e simplu: nu sunt sănătoase. Dar pe micuț un astfel de răspuns nu-l convinge. Căci ce nu e sănătos pentru el, ar trebui să fie la fel de nesănătos și pentru copiii ce primesc permisiunea din partea părinților.

Și nu e singura întrebare care îi face pe mulți părinți să clacheze. Mai sunt și altele, la fel de populare în rândul juniorilor: De ce eu am primit de la Moș Crăciun o carte, iar Georgică un PlayStation? De ce eu trebuie să mă culc devreme, iar Ionică se culcă după ora 23? De ce eu nu sunt la fel de bun ca Petrică la fotbal? Și tot așa… întrebări ce dau bătăi de cap părinților… toate încep cu ,,De ce” – ul celor mici și se termină de multe ori cu răspunsuri ale părinților neconvingătoare.

Și pentru că și eu m-am confruntat cu astfel de ,,De ce”-uri, mă gândeam că n-ar fi rău ca ofensivei lor să le găsim o contra-ofensivă isteață. Adică să încercăm să nu cedăm avalanșei de întrebări, ci să dăm răspunsuri care, dacă nu să-i mulțumească total, măcar să-i satisfacă suficient pentru a nu le mai pune o bună perioadă de timp. ,,De ce nu am voie să mănânc fast-food sau dulciuri dacă celălalt are voie?” În cazul în care face sport, îi poți spune că astfel de alimente îi pot scădea performanța. Cel care are voie, probabil nu face sport. De ce n-a primit și el un cadou la fel de mare ca al celuilalt? Pentru că Moșul face cadouri personalizate, în funcție de talent și nevoi. Și poate e timpul să-i reamintești și de faptele nepotrivite pe care le-a făcut de-a lungul anului. Probabil că dacă va fi mai atent la faptele lui, va primi mai multe cadouri. Iar la întrebarea ,,De ce el se culcă cel mai devreme dintre toți prietenii” îi puteți spune că nu toți suntem la fel. Iar unii copii au nevoie de mai mult somn pentru a crește mari și puternici.

Pentru că toate întrebările acestea sunt de genul ,,De ce eu nu și el da”, pot primi răspunsuri legate de faptul că suntem diferiți. Și avem nevoi și scopuri diferite. Ca și în cazul unui aparat dentar. Care era într-o vreme chiar la modă printre adolescenți. Sau ochelarii. De vedere, desigur. Unii au nevoie de ei, alții nu. Iar a-i purta, poate provoca chiar neplăceri – și asta doar pentru că îți dorești să fii ca ceilalți.

Probabil că întrebările sunt mai multe, iar variantele de răspuns și mai multe. Important este să nu cedați ochilor mari, frumoși și rugători, ce vor să aibă mai ales pentru că au alții. Să dați răspunsuri istețe. Și poate vă va ajuta în găsirea lor și consumarea dozei zilnice de educație.

comments

comments