full screen background image

Grindeanu: Obiectivul meu este să finalizăm MCV înainte ca România să preia președinția Consiliului UE

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, că obiectivul său este finalizarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

“Obiectivul meu și al Guvernului pe care-l conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu și nu numai, la care țin foarte, foarte mult”, a afirmat prim-ministrul Grindeanu, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă comună cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Șeful Executivului a amintit că România are patru rapoarte MCV consecutive pozitive.

“Îmi doresc ca la sfârșitul anului 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună bazele încheierii acestui mecanism. (…) Subliniez progresele majore pe care le avem până acum câștigate în domeniul justiției și nu vom face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiție corect și independent”, a mai afirmat Grindeanu.

Potrivit premierului, Guvernul va face uz deplin de instrumentele de dialog, de transparență și consultare, astfel încât demersurile sale să fie susținute atât de sistemul de justiție din România, cât și de societate.

“Economia României nu poate crește fără încrederea investitorilor că banii lor sunt protejați de un sistem judiciar previzibil și eficient. (…) Societatea nu poate avansa fără protecția intereselor, dar și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, a precizat Grindeanu.

Totodată, Grindeanu a spus că i-au fost prezentate lui Timmermans prioritățile Guvernului din perioada imediat următoare.

“Prioritățile (…) sunt (…) punerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale, asigurarea deplinului respect pentru drepturile fundamentale, garantarea eficienței, predictibilității și calității actului de justiție, precum și apropierea justiției de cetățean”, a explicat Grindeanu.

De asemenea, i-a mulțumit lui Timmermans pentru abordările principiale constante cu privire la importanța evitării oricăror conexiuni între dosarul MCV și alte dosare, precum fondurile structurale sau aderarea la Schengen.

“În acest moment, se discută la nivel tehnic toate neclaritățile pe care noi le aveam și au fost transmise de către Comisia Europeană către Ministerul Justiției referitoare la MCV. De asemenea, în discuția noastră de astăzi, domnul ministru Tudorel Toader a detaliat și partea cealaltă pe care am atins-o la Bruxelles în discuția de la începutul anului, cea legată de situația din penitenciare și măsurile pe care noi le avem în vedere”, a adăugat Grindeanu.

AGERPRES

comments

comments