full screen background image

Cerc de percuţie şi Atelier de Capoiera Angola, la Rădăuţi

Cei cărora le place să cânte la instrumente de percuție, dacă vor să invețe sau să asculte, au o ocazie deosebită.
Asociația BAFi, împreună cu Cercul Întreg, îi invită pe toți rădăuțenii la un Cerc de percuţie şi Atelier de Capoiera Angola.

În Parcul Central, lângă Cinema Flacăra, luni, 17 aprilie, la ora 15.00 se va constitui un cerc de muzică vie.

Împreună vor redescoperi cea mai veche formă de dans de pe pământ – Capoiera Angola, sub îndrumarea atentă a lui Bogdan Octav Rakolcza de la Cercul Întreg.

În seara aceleiași zile, cu toții se vor aduna ”În cerc” la Casa Luca Music Pub. Cei prezenți vor avea ocazia să învețe de la artiștii de la Cercul Întreg să bată la tobe, să danseze, să cânte, toate astea într-un cerc de percuție și o demonstrație cu implicare de Capoeira Angolă.

Când un grup se aliniază într-un principiu armonic practic, se creează o fuziune organică între persoane altfel separate și distincte. Astfel, în cercurile de percuție, tobele și ritmul au roluri foarte importante – bătaia la tobă este cea care face legătura între muzică și corp, fiind o reflexie a bătăii inimii, iar ritmul înseamnă viață și timp trăite în comun cu ceilalți, sincron. Acest cerc de percuție ne ajută să ne conectăm unii cu ceilalți și pe fiecare cu armonia din interiorul nostru, să exprimăm ceea ce simțim și să putem împărtăși pe cale vie cu cei cu care dorim – muzica ne vindecă pe noi înșine.

După cum ne transmit maeștrii din Cercul Întreg, Capoeira Angolă este un mod de a înțelege jocul mare din care facem parte cu toții – un model al lumii în miniatură la dispoziția noastră pentru a ne juca, pentru a experimenta, pentru a afla mai multe despre noi înșine.

Istoria acesteia începe cu sosirea primilor sclavi africani în Brazilia aduşi de către colonizatorii europeni ca forţă ieftină de muncă în plantaţiile de trestie de zahăr şi de cafea.

În cursul unei istorii a oprimării de peste 400 de ani, africani de diferite naţiuni, amestecaţi cu indigeni brazilieni, dar şi cu europeni, creează o cultură, chiar o artă a rezistenţei împotriva oprimării în viaţa de zi cu zi. Astfel se formează din diferite forme de luptă, de dans și de muzică predominant africane o artă multidimensională vie, unică în lume: capoeira. Capoeira este atât luptă, cât este și dans, este atât muzică, cât și actorie, este atât de serioasă pe cât este și de jucăușă. Și nu în ultimul rând, Capoeira este o școală a libertății.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments