full screen background image

Simpozionul „Contribuția Bibliotecii la afirmarea diversității culturale în Bucovina”, la USV

La USV, în ziua de 7 aprilie, în holul central al corpului A, colectivul Bibliotecii USV a întâmpinat participanții la Simpozionul „Contribuția Bibliotecii la afirmarea diversității culturale în Bucovina”.

După finalizarea înregistrării, în Aula Magna, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu (Coordonatorul Bibliotecii USV) a deschis lucrările primei ediții a acestui simpozion cu participare internațională. În prima jumătate a zilei, au fost susținute câteva lucrări științifice în plen de Prof.univ.dr. Ştefan Purici (Prorector cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană), Prof. CS II dr. Marian Olaru (Director al Institutului „Bucovina” al Academiei Române), Conf.univ.dr. Mikhailo Zushman (Director al Bibliotecii Științifice a Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți), Dr. Gabriel Gheorghe Cărăbuș (Director al Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”), Prof. CS III dr. Vasile I. Schipor (Secretar științific al Institutului „Bucovina” al Academiei Române), Prof. Daniel Hrenciuc (Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”), Dr. Ion Mareș (Director adjunct al Muzeului„Bucovina”), Prof. univ. dr. Olimpia Mitric (Facultatea de Istorie și Geografie, USV), Lectorul univ.dr. Harieta Sabol (Facultatea de Istorie și Geografie, USV), Prof. Arcadie Moisei (Director al Departamentului de Învățământ și Școli, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Cernăuți) și Dr. în medicină Ioan Iețcu (Membru Corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România).

Evenimentul a continuat cu un vernisaj deosebit: „Semnal editorial – publicațiile Institutului „Bucovina” al Academiei Române”; „Miniatură – text miniat, decorație manuscris; corpul de carte – legătură și decor copertă” organizat de către elevii Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” sub coordonarea Prof. Camelia Rusu Sadovei, Prof. Roxana Blionțu și Prof. Oana Miron. La finalul vernisajului, bibliotecarele Ramona Țabrea și Despina Rotaru au prezentat cele mai importante cărți de autori bucovineni de diferite etnii aflate în colecțiile Bibliotecii USV.

Simpozionul a continuat în Sala de Lectură „Mihail Iordache” a Bibliotecii USV, cu numeroase comunicări deosebite susținute de profesori și bibliotecari din învățământul universitar și preuniversitar. Lucrările s-au încadrat în problematica celor două secțiuni: „Dinamica dezvoltării bibliotecilor în România” și „Tradiția culturală multietnică și plurilingvismul în Bucovina”. La eveniment a participat Doamna Mioara Voncilă, Vicepreședintele ABR din România, Președintele Diviziunii „Biblioteci Universitare”, șef serviciu la Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

În încheierea dezbaterilor, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu s-a adresat participanților şi organizatorilor Simpozionului: „Astăzi, la biblioteca noastră am avut parte de un regal de carte scrisă, dar și un regal de discursuri. Această împletire a textului scris, ca materializare a oralității limbii (Saussure), primordială și fondatoare, cu discursul savuros, cred că poate constitui cheia reușitei simpozionului. Dacă adăugăm axei științifice și axa artistică, ajungem din nou la genericul: „Dialogul științelor și al artelor la USV”, folosit la manifestarea ce a avut loc pentru prima oară în martie 2017, cu prilejul sărbătoriri a 54 ani de la înfiinţarea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Bibliotecari, profesori documentarişti, informaticieni, arheologi, istorici, filologi, lingviști, etnologi, medici, reprezentanți ai unor prestigioase instituții de cultură, dar şi profesori, elevi şi studenţi au răspuns invitației adresată de colectivul Bibliotecii de la Universitatea suceveană, de a reaminti, în acest spațiu despre dialogul etniilor din Bucovina, ca principal argument și principală manifestare a DIVERSITĂȚII CULTURALE.

S-au vehiculat concepte, s-au inventat sintagme, s-au rostit versuri, s-a cântat, s-a vorbit despre „Gruparea Canonicilor”, dar și de feminismul bucovinean, s-au redat publicului evenimente și comori ascunse, s-au promovat inițiative în domeniul publicațiilor scrise dar și în cel al „digitalizării” ca o „calea cea fără de întoarcere”.

„Biblioteca este necesară pentru că în ea cartea nu va muri. Textul scris reprezintă, de fapt, istoria la zi a unei societăți, a unui popor, a unei generații sau chiar a lumii. Biblioteca ocupă un rol important în transmiterea informațiilor generațiilor următoare, prin intermediul cărților”.

comments

comments