full screen background image

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț, probabil cel mai cunoscut așezământ ortodox din zona Moldovei, este situată în satul Voroneț, în prezent un cartier al orașului Gura Humorului, județul Suceava, aflată în arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Mănăstirea Voroneț  este una dintre cele mai vestite ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, domnul Moldovei între anii 1457 și 1504. Înălțată, din 26 mai până în 14 septembrie 1488, Mănăstirea are hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Albastrul de Voroneț, după cum spune însuși numele, este o nuanță a culorii albastre specifică frescei exterioare a Bisericii Mănăstirii Voroneț. A fost produsă, se pare, pe baza unei rețete secrete, având la bază mineralul azurit. Importanța acestei culori rezidă și în faptul că are o rezistență deosebită la influențele meteorolgice care distrug, în timp, fresca. Acest lucru este evident pe partea nordică și nord-estică unde fresca mai păstrează doar albastrul și un turcoaz, posibil derivat al albastrului.

Potrivit tradiției, la Voroneț exista un mic schit de lemn, unde trăia Daniil Sihastrul, cel la care Sfântul Voievod Ștefan cel Mare cerea sfat și ajutor în momentele de cumpănă. În locul vechiului schit de lemn, Sfântul Ștefan cel Mare a ridicat actuala biserică. În prezent, aici se află o lespede cu inscripția: “Acest mormânt este al părintelui nostru David, ca schimnic Daniil”.

Mănăstirea Voroneț, “Capelă Sixtină a Orientului”, este pictată în întregime și la exterior cu icoane și scene ilustrative din Sfânta Scriptură. Pictarea zidurilor exterioare, din temelie până la streașină, este o lucrare ce a dat edificiului o mare strălucire.

comments

comments