full screen background image

“Carte de identitate a sufletului”, la Muzeul de Etnografie Rădăuți

Sâmbătă, 1 aprilie, la Muzeul de Etnografie „Samuil și Eugenia Ioneț” din Rădăuți a avut loc un Atelier de artă tradițională, “Carte de identitate a sufletului” ediția a II-a, unde copiii au invățat arta încondeierii ouălor după metoda gospodinelor din Brodina de Sus. Atelierul a fost organizat de Ionela Hloșciuc, originară din Brodina.

Ionela a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și este elevă a Școlii Populare de Artă ”Titel Popovici”.

Iubește satul românesc și își dorește să reînvie tradițiile și obiceiurile populare.

De mică a fost atrasă de încondeierea ouălor, meșteșug pe care l-a văzut acasă la mama sa, care i-a pus la dispoziție materialele necesare și a învățat-o să încondeieze.

Ionela a mers mai departe cu pasiunea sa și a început să picteze tablouri și icoane pe sticlă.

Pe lângă atelierul de ouă încondeiate, la care au participat în jur de 50 copii, a fost și un atelier de cusături și împletituri de mână.

Ionela a venit însoțită de mai multe gospodine din Brodina de Sus care le-au arătat celor prezenți cum se cos cămășile populare, cum se croșetează, cum se încondeiază ouăle de Paște la Brodina de Sus.

La acțiune au participat ca invitați, elevi ai Școlilor Gimnaziale din localitățile Brodina de Sus, Bălcăuți și Izvoarele Sucevei, îmbracați în costume populare românești, care au deprins arta de a încondeierii ouălor. Cei prezenți s-au bucurat și de momente artistice.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments