full screen background image

Burse mai multe şi mai mari pentru studenţii USV

Rectorul Universităţii “Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a susţinut astăzi o conferinţă de presă, principalul subiect fiind bursele şi schimbările introduse prin intermediul noului regulament de acordare a acestora. În cadrul conferinţei, Popa a vorbit şi despre locurile de cazare din căminele USV.

Rectorul Valentin Popa a anunţat că vor fi acordate următoarele categorii de burse: burse pentru stimularea performanței, burse pentru susținerea financiară a studenților cu venituri reduse, burse speciale, bursa de excelență „Stefan cel Mare” şi burse pentru stagii universitare și postuniversitare.

Fondul de burse pentru acest an este de 9,5 milioane de lei, aproape dublu faţă cel de anul trecut.

Bursele vor avea valori între 600 şi 6.900 de lei, lunar.

În schimb, începând cu anul universitar următor, va fi introdusă și regula care a stârnit nemulțumiri în rândul studenților, conform căreia bursa de merit sau socială se pierde începând cu următoarea lună în care studentul a cumulat, semestrial, peste 36 de ore de absențe la activitățile didactice din orar.

“Cele 36 de absenţe ar urma să includă probleme ocazionale, de logistică sau de disponibilitate temporară”, a spus Popa.

Scutirile sunt valabile doar pentru internări mai lungi de două zile sau repaus la domiciliu decis de medic.

În altă ordine de idei, conducerea USV a majorat valoarea taxelor de cazare în căminele instituţiei, cuantumul acestora urmând să fie mai mare cu 61 de lei.

Astfel, în funcţie de confortul şi facilităţile camerelor de cazare, studenţii vor plăti lunar sume între 150 de lei şi 420 de lei pe lună.

Popa a justificat decizia de majorare explicând că alocaţia pentru studenţi pentru cămin sau cantină nu s-a modificat faţă de anul trecut, în condiţiile în care cheltuielile cu personalul din acest segment a crescut cu 43% doar în ultimele două luni.

În aceste condiţii, cheltuielile prognozate pentru 2017 cu personalul care deserveşte căminele şi cantina au crescut cu 700.000 de lei, sumă care va trebui acoperită cu taxe de cămin.

„În ciuda faptului că planul de guvernare a prevăzut majorarea fondului de burse, de mai bine de două ori chiar, alocaţia pentru studenţi pentru cămin/cantină a rămas neschimbată. Din păcate, acest aspect parcă a fost uitat la negocierile dintre asociaţiile studenţeşti şi reprezentanţii ministerului. Sumele care ne-au fost acordate prin contract instituţional sunt identice cu cele de anul trecut, în condiţiile în care personalul care deserveşte căminele şi cantina au o creştere salarială, doar în februarie, comparativ cu decembrie, de 43%. Dacă la rectificare sau în bugetul anului viitor această alocaţie pe student căminizat va creşte, e posibil să diminuăm această creştere”, a explicat Popa.

În prezent, căminele USV au o capacitate totală de 1.200 de locuri, dar cererea este cel puţin dublă.

comments

comments