full screen background image

Refacerea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare va începe în acest an

Consilierul local al PSD Suceava, VASILE MOCANU, consideră că refacerea statuii lui Ștefan cel Mare de la Cetatea de Scaun reprezintă o investiție de onoare pentru conducerea orașului.

El a declarat, la emisiunea “Față în față”, realizată de MARIUS COCOȘ la Radio VIVA FM, că lucrarea a fost prinsă la bugetul local și se va derula pe o perioadă de 2 ani.

Deși autoritățile locale s-au arătat, în numeroase rânduri, dornice să refacă statuia înaltă de 23 de metri (inclusiv soclul), deocamdată totul a rămas la stadiu de intenție.

După ce, în urmă cu 9 ani, s-a desprins unul din altoreliefurile de bronz de mari dimensiuni de pe soclu, în scurt timp aceeași soartă o va avea și cel de-al doilea.

În plus, şi plăcile din partea superioară au început să cadă.

Statuia lui Ștefan cel Mare a fost realizată de sculptorul Iftimie Bîrleanu și dezvelită, în septembrie 1977, în prezența lui Nicolae Ceauşescu.

Statuia constituie cea mai mare lucrare de acest gen din țară, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava, din anul 2004.

Conform unui proiect prezentat anul trecut, amenajarea platformei s-ar putea face pe o mie de metri pătrați, vor fi montate 36 de proiectoare, 20 de stâlpi de iluminat ornamental, bănci și jardiniere.

Statuia din bronz a lui Ștefan cel Mare din apropierea Cetății de Scaun are 23 de metri înălțime și 38 de ani vechime, fiind opera sculptorului Iftimie Bârleanu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar