full screen background image

Lupte violente la Damasc

Confruntări violente au izbucnit duminică în estul Damascului după un atac-surpriză al jihadiștilor și rebelilor, care au încercat să avanseze spre centrul orașului și care au făcut față ulterior unei contraofensive a forțelor regimului, informează AFP.

Combatanții respectivi — conduși de jihadiști din Frontul Fateh al-Sham, fosta filială siriană a Al-Qaida — și-au lansat atacul împotriva forțelor proregim pornind de la poziția rebelilor cea mai apropiată de centrul orașului, în cartierul Jobar, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Rebelii au declanșat o ofensivă-fulger destinată să deschidă un nou front și să vină astfel în ajutorul insurgenților din trei cartiere nordice ale capitalei siriene, supuși bombardamentelor de către forțele regimului.

Aceste lupte au izbucnit în timp ce o nouă rundă de negocieri intersiriene este prevăzută să înceapă de miercuri la Geneva, sub egida ONU, în prezența reprezentanților regimului lui Bashar al-Assad și cei ai opoziției.

Toate eforturile diplomatice, patronate sau nu de ONU, au eșuat în găsirea unei soluții la conflictul care devastează Siria de șase ani și a făcut peste 320.000 de morți și milioane de persoane strămutate și refugiate, generând o gravă criză umanitară.

O încetare a focului înaintea negocierilor fusese negociată în decembrie 2016 cu ajutorul Rusiei, aliată a regimului, și Turcia, care susține grupări rebele, dar luptele nu au încetat în țară.

Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman, rebeli și jihadiști și-au lansat atacul duminică în cartierul Jobar, trimițând spre pozițiile regimului “două mașini-capcană cu mai mulți kamikaze” și ocupând clădiri din zona Pieței Abbasizilor.

Dar după un “avans semnificativ” al combatanților opoziției, regimul “a început o contraofensivă”, a adăugat el.

La lăsarea nopții, rebelii și-au îndreptat eforturile spre Qaboun, un cartier din nord-estul Damascului, bombardat masiv în ultimele săptămâni de armată.

“Rebelii vor să unească teritoriul aflat sub controlul lor din Jobar de Qaboun pentru a sparge asediul forțelor guvernamentale”, a explicat Abdel Rahman.

Potrivit directorului OSDO, armata a ripostat la ofensiva rebelilor prin peste 30 de atacuri aeriene.

Televiziunea de stat a relatat că armata a “dejucat un atac al teroriștilor” și a difuzat imagini din Piața Abbasizilor, de obicei foarte frecventată, dar de această dată complet pustie și unde singurele zgomote auzite erau detunătura armelor.

Străzile cartierelor din nord-estul Damascului, controlate de forțele guvernamentale, erau pustii duminică seara, civilii temându-se să-și părăsească locuințele. Intensitatea confruntărilor se diminuase, dar casele continuau să fie neluminate din cauza întreruperilor în furnizarea curentului electric.

Mai multe școli au anunțat că vor fi închise până marți.

Controlul asupra cartierului Jobar este asigurat în unele zone de rebeli aliați cu jihadiști, iar în altele de forțele proguvernamentale.

“Este o linie a frontului importantă” din cauza apropierii sale de centrul Damascului, a explicat Abdel Rahman, care nu a fost în măsură să furnizeze pentru moment un bilanț al confruntărilor din Jobar.

Potrivit OSDO, ofensiva ar fi urmărit să vină în ajutorul rebelilor atacați de armată în cartierele Barze, Qaboun și Tichrin, deturnând atenția forțelor proregim de la acest front din nordul Capitalei.

Luptele violente în aceste trei cartiere s-au soldat cu cel puțin 20 de morți în ultimele 24 de ore, potrivit OSDO.

În șase ani, conflictul în Siria — declanșat de reprimarea sângeroasă a unor manifestații pașnice — s-a transformat într-un război complex care implică o multitudine de actori și grupuri locale, regionale și internaționale.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar