full screen background image

Dublare a cererilor de pașapoarte în județul Suceava, după eliminarea unor taxe

Cu prilejul Zilei Pașaportului, celebrată pe 19 martie, Prefectura Suceava reamintește că, din data de 31 decembrie 2008, România, ca stat membru al Uniunii Europene, a început să emită paşapoarte simple electronice.

Din februarie 2010, se pot depune documente, respectiv obţine paşapoarte simple electronice / temporare şi la misiunile diplomatice ale României în străinătate.

Valabilitatea paşaportului electronic este de 5 ani, iar pentru minori cu vârsta sub 12 ani – 3 ani.

Termenul de eliberare este de 14 zile calendaristice, taxele fiind 258 de lei pentru paşapoartele cu valabilitate 5 ani, respectiv 234 de lei pentru cele cu valabilitate 3 ani.

Persoanele care trebuie să călătorească urgent în străinătate pot depune concomitant / separat cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar.

Valabilitatea acestui document este de 12 luni, taxa – 98 de lei, iar termenul de eliberare, între 2 ore şi 3 zile lucrătoare.

În judeţul Suceava, sistemul de emitere a noilor tipuri de paşapoarte a fost introdus la data de 23 noiembrie 2009.

De atunci, prin ghişeele serviciului și la punctul de lucru mobil din municipiul Rădăuți s-au soluţionat 130.020 cereri pentru paşapoarte simple electronice şi 103.455 de cereri pentru paşapoarte simple temporare.

De asemenea, s-au verificat şi aprobat 33.621 de cereri de eliberare a paşapoartelor simple electronice depuse la misiunile diplomatice ale României din străinătate.

Ca nota generală, în cei 7 ani, s-a constatat o creștere treptată a solicitărilor de pașaport electronic, în anul 2016 procentul fiind de 68 % din totalul cererilor.

După 1 februarie 2017, când s-au eliminat o serie de taxe, costul pașaportului temporar a scăzut de la 218 lei la 96 de lei, motiv pentru care s-a constatat o dublare a solicitărilor pentru acest tip de document.

comments

comments




Leave a Reply

avatar