full screen background image

Iohannis participă joi și vineri la Consiliul European de la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri la summitul Consiliului European de la Bruxelles.

Șeful statului a anunțat joi, la Palatul Cotroceni, că principalele subiecte sunt legate de ocuparea forței de muncă, creștere economică și competitivitate, migrație, aspecte instituționale și relații externe ale UE.

“La discuțiile care vor avea loc în cadrul reuniunii de astăzi, accentul va fi pus pe găsirea acelor soluții care să asigure o creștere economică sustenabilă la nivelul Uniunii, care să ducă la creșterea nivelului de trai pentru toți cetățenii europeni. Politica comercială, securitatea externă și apărarea, migrația, relațiile externe ale Uniunii, cu accent astăzi pe evoluțiile din Balcanii de Vest, sunt alte teme care se află pe agenda Consiliului European”, a spus Iohannis.

El a precizat că la finalul reuniunii va susține o declarație de presă.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va sublinia la Bruxelles că România sprijină menținerea și dezvoltarea unei industrii europene puternice, precum și asigurarea unui mediu concurențial loial și a unei protecții adecvate pentru producătorii europeni.

În ceea ce privește politica comercială, șeful statului va saluta, și în cadrul reuniunii de la Bruxelles, aprobarea recentă de către Parlamentul European a Acordului Cuprinzător Economic și Comercial UE-Canada (CETA).

“Importanța acestui acord pentru țara noastră este extrem de mare, pentru că este direct legat de eliminarea vizelor pentru toți cetățenii români, conform angajamentului asumat de autoritățile canadiene”, se arată în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis va susține ideea unei cooperări avansate în domeniul securității externe și apărării, considerând că există un potențial important pentru consolidarea apărării la nivel european și că acest lucru trebuie făcut prin asigurarea complementarității cu acțiunile NATO.

Referitor la migrație, șeful statului va exprima sprijinul pentru măsurile decise la Summitul european din Malta și va reitera nevoia unei abordări echilibrate, precum și ideea ca Uniunea să continue acțiunile menite să găsească soluții de durată la cauzele profunde ale migrației.

Iohannis va reafirma și sprijinul pentru politica de extindere a Uniunii, argumentând că aceasta are un “efect pozitiv din punct de vedere politic, social și instituțional”.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar